Inlägg

2019-04-16

#StrikeBacks lilla strejkskola #2

Vad ska ni göra på ditt jobb för att protestera mot inskränkningarna i strejkrätten?
Här i #StrikeBacks lilla strejkskola del 2 finns det tips och kunskap om stridsåtgärden strejk!

Strejk
Varslad eller ovarslad stridsåtgärd
Strejken är den starkaste stridsåtgärden vi har! I all sin enkelhet, vi bestämmer oss för att inte utföra något arbete, har vi på detta sätt möjlighet att sätta en oerhörd press på såväl våra arbetsköpare som samhället i stort. Samtidigt som vi inte ska stirra oss blinda på att strejken är vårt enda vapen så finns det en anledning att den har en särställning bland våra stridsåtgärder. Det är vårt arbete som hela samhället vilar på, och väljer vi att inte jobba så stoppar vi samhällets produktion och flöden.

En strejk kan genomföras varslad eller ovarslad. Vid alla ovarslade stridsåtgärder som kan räknas som arbetsvägran finns alltid en risk att du kan möta repression. Vissa typer av arbetsnedläggelse kan vi delvis dölja för arbetsköparen och på så sätt minska risken för repression. En ren strejk är ju dock svår att dölja, det är det som är själva poängen! Vissa lägen gör ändå att det är värt den repression du riskerar att möta.

För att genomföra en varslad strejk gäller de vanliga reglerna kring varslade stridsåtgärder (se tidigare inlägg).

När du inte är på din arbetsplats, för att du strejkar, bör du självklart vara aktiv i strejken. Det finns mycket du kan göra för strejkrättsfrågan. Exempel på aktiviteter att ägna sig åt under dagen kan vara att arrangera eller delta i ett torgmöten eller en demonstration, dela ut flygblad, besöka och informera på andra arbetsplatser eller att ha en föreläsning eller filmvisning.
Deltar du i en varslad stridsåtgärd ska du i första hand delta i de aktiviteter som ditt fackförbund genomför. Om du genomför en ovarslad stridsåtgärd eller för den tid det ditt fackförbund inte har specifika aktiviteter kommer det den 10/5 på många håll i landet ske gemensamma aktiviteter i Strike Backs namn. Håll utkik!

Punktstrejk
En punktstrejk är en strejk med en begränsad omfattning. Det kan vara allt från några minuter till några timmar. Om ni vill genomföra en ovarslad strejk kan en kort punktstrejk vara ett metod med lägre risk för repression. Kanske kan ni kombinera arbetsnedlägglsen med informationsspridning om strejkrätten? Antingen till kollegor eller till andra ni har kontakt med på arbetet.
Om ni är många som deltar kan punktstrejken vara märkbar och effektfull trots att den är begränsad i tid.

Politisk strejk
I själva utförandet skiljer sig inte en politisk strejk från någon annan strejk utan det är anledningen bakom strejken, och till viss del hur den regleras lagligt, som särskiljer den.

Ordinarie strejker har som syfte att påverka förhållanden mellan arbetstagare och arbetsköpare. Politiska strejker försöker i stället påverka andra parter eller i andra frågor. Att strejka med krav på att stoppa de föreslagna inskränkningarna i strejkrätten är alltså ett typiskt exempel på en politisk strejk.

Vid politisk strejk finns särskilda regler för offentliganställda, dessa finns att läsa om i vårt tidigare inlägg om varslade stridsåtgärder.

..håll utkik efter del 3 i strejkskolan!

Strike Back

Länk: https://www.facebook.com/StrikeBackSTHLM/posts/2255315984786248?__tn__=K-R

Kommentera

captcha