Inlägg

2017-07-04

Solidaritetsmanifestation och internationell sympatistrejk - inga nyheter om pågående uppsägningsförhandlingar

Det saknas fortfarande information om de pågående varselförhandlingarna mellan APM Terminals och minoritetsfacket Transport

Torsdag den 29:e juni arrangerade "Stödgruppen för hamnarbetarna" en välbesökt manifestation på Drottningstorget i centrala Göteborg till stöd för de uppsägningshotade stuveriarbetarna på APM Terminals Gothenburg. Hade vid tillfället varit lockoutade och utestängda från att arbeta sin kvälls- och nattskift under totalt sex veckors tid.


Amanda Kappelmark, Hamnarbetarförbundet, talar på manifestationenUnder torsdagen genomförde också medlemsförbunden i International Dockworkers' Council (IDC) en två timmar lång arbetsnedläggelse i europeiska hamnar, för att protestera mot EU-kommissionens hamnpolitik samt Maersk/APMT:s destruktiva personalpolitik och unionbusting i Göteborgs containerterminal. Sympatistrejken var en del i en vecka av internationella påtryckningar mot koncernen för att öka trycket på APM Terminals Gothenburg att söka en förhandlingslösning på konflikten.SpanienPortugal


Slovenien


Storbritannien

Frankrike

Malta


Cypern

In skrivande stund finns ingen ny information om APM Terminals massvarsel om uppsägningar. Företaget har aviserat kommande uppsägningar av omkring 150 hamnarbetare i Göteborgs containerterminal. Svenska Hamnarbetarförbundet, som organiserar 85% av hamnarbetarna i terminalen, är fortsatt utestängt från varselförhandlingarna och saknar insyn i de pågående uppsägningsdiskussionerna mellan APM Terminals och minoritetsfackföreningen Svenska Transportarbetareförbundet.


Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar lanserar för närvarande ett evenemang om APMT-konflikten i Almedalen där en debattpanel ska besvara frågan "Hur ska parterna nå en lösning?". Paneldeltagarna inkluderar APM Terminals Gothenburgs VD, Svenska Transportarbetareförbundets avtalssekreterare samt Sveriges Hamnars VD. Svenska Hamnarbetarförbundet har inte inbjudits att delta.

Hamn 4:an

Länk: http://hamn.nu/article/2450/

Kommentarer

Fint att se!

anarkist

Kommentera

captcha