Världen: Nobels fredspris har tilldelats människorättsorganisationer i Ryssland, Ukraina och Belarus. Det är tveksamt om detta gynnar organisationerna mer än fredspriskommittén, men det är ändå en markering mot kriget och för freden. Fredspriset har inte alls samma status som Nobels litteraturpris sen det tilldelats krigsförbrytare som Henry Kissingerm.fl. Det alternativa Right Livelihood-priset har i praktiken övertagit fredsprisets roll. För övrigt är ”Ekonomipriset” inget riktigt Nobelpris och fanns inte med i Alfred Nobels testamente. Det instiftades av Riksbanken för att åka snålskjuts på Nobels minne. Också i det fallet är Right Livelihood mer i Nobels anda.
Sverige: Förföljelsen mot klimataktivisterna måste upphöra! I Danmark har Greenpeace dömts för ”terrorism”. I Sverige pågår en förskjutning av brottsbeskrivningen från ”egenhändigt förfarande” till ”sabotage” vilket ger fängelse. En uppmärksammad aktion för att återskapa våtmarkerna i Stockholm är det senaste exemplet. Det är klimatbovarna som förstör planeten som ska straffas, inte de som försöker hindra dem!
Lund: Jag trodde väl aldrig att fascisterna skulle ta över Sverige. Snart börjar de bygga sina återvandringsläger. Under Andra Världskriget fanns det en uppenbar risk för nazistisk invasion av Sverige. Men i fredstid, på parlamentarisk väg! Och de finns också i Lund, där vi så ofta skrämt bort dem, både nassar och SD:are. Men det ska vi fortsätta med! All ya’ fascists are bound to lose.
Konsten/Boktips: Neil Gaiman: ”Sandman”, 1-10. Vertigo 2019. Gaiman står för berättelsen och olika kända serieskapare för illustrationerna. Epiken oscillerar obehindrat mellan dröm och verklighet, liv och död, sömn och vaka, olika tidsepoker, djur och människa. Utgiven i fortlöpande album; om jag ska välja Nr 10, ”The Wake”, är teckningarna av Zulli, Muth och Vess helt fantastiska. En drömsk, suggestiv, melankolisk och lyrisk stämning. Sandman riktar sig inte bara till en ungdomlig publik utan till alla som gillar fantasy. Gaiman har till och med jämförts med Tolkien. Sandman finns också (som jag nämnt tidigare) i filmformat.
På tal om tecknade serier, nu av ett helt annat slag. Underground-seriens obestridde upphovsman och mästare är ju som bekant Robert Crumb. Hans verk sträcker sig från tidigt sextiotal tills idag. Han är kontroversiell men oerhört skicklig i en mycket personlig, självutlämnande, existentiell (ibland nihilistisk) och intellektuell stil. Och han är rolig. Fritz the Cat, Mr Natural och Whiteman är några av hans karaktärer, teckningen ”Keep on Trucking” blev en craze med sina hurtigt överdimensionerade slapstick-skor. Eperimentella rutor som ”Boxes”. Han är också känd för en närmast prekognitiv serie om Donald Trump, som han avskydde redan 1986. Efter några kontroverser och skattehistorier utvandrade han från San Fransisco till Frankrike med sin familj. I Frankrike hade efterhand utvecklats en europeisk underground kring magasinet Metal Hurleant. Den svenska versionen hette Tung Metall och utgavs tillsammans med Epix, Pox och 2000+, av Horst Schröder under 1980-talet. De är fortfarande roliga att bläddra i, jag har flera exemplar här hemma; mycket står sig – som fantasyserien”Shrinkelns högre makt”, annat är mera efemärt. Man gjorde en kulturgärning med att översätta Crumb, Serpieri, Moebius och andra till svenska.
Men samhällsklimatet var då inte det rätta, panikpuritanerna och moralpoliserna i ”Folkaktionen mot Pornografi” polisanmälde Pox och förföljde tecknarna in tills det att hela redaktionen och förlaget tvingades upphöra med all verksamhet i början av 1990-talet. Sen dess har denna genre inte getts ut i Sverige, däremot utomlands. Skamligt! Tidningarna finns numera på Universitetsbiblioteken, hos samlare, antikvariat och till försäljning på nätet. En artist från den tiden som trots allt överlevde var Pirinen. Det oöverträffade svenska, samhällskritiska, underground-magasinet Puss och senare Gatskrikan med konstnärerna Lars Hillersberg, Lena Svedberg och Ulf Rahmberg m.fl. är numera svårare att få tag på, utom en del konstkataloger och samlingsverk, som t.ex Hillersbergs serier Storfamiljen och Storfamiljen på semester. Satirikern Hillersberg blev också attackerad av politiker och högermobb men försvarade sig elegant. Och konsten finns kvar!
***
Citatet: ”Det är ingen lögn, det är en terminologisk obestämdbarhet”. – Alexander Haig.
***
Staffan / Konst och Politik