Världen: Det går tydligen att skylla alla tillkortakommanden på kriget i Ukraina. Så gör Poumokhtari (M) när de ökande koldioxidutsläppen ska försvaras av den numera mörkbruna svenska regeringen; Poumokhtari tvekar inte att berömma sig själv för allt hon sagt i denna fråga. Greta Thunberg bojkottar – p.g.a. greenwashing – klimatmötet Cop-27 i Egypten.
Sverige: MSB har förfärdigat rapporten ”Civilt försvar mot 2030”. Civilförsvaret är en territoriell nödvändighet – till skillnad från det amerikanskt dominerade Nato. Antalet svenska skyddsrum måste svara upp mot det kvantitativa behovet under ett tänkt anfall och utrustas därefter med mat- och vattenförråd mm. Ett annat viktigt inslag i civilförsvaret som inte alltid framhävs är folkbeväpning till stöd för en motståndsrörelse i händelse av ockupation.
Om kärnkraft och kärnvapen. Att det finns ett samband känner de flesta till; kärnkraft kan numera ses som ett förstadium till kärnvapen. När Sverige efter en lång debatt beslutade att inte skaffa sig en egen atombomb började kärnkraften att framställas som en fredlig nyttighet. I vår tids energikris ser kärnkraftslobbyn sin chans, och de som gillar kärnvapen förlitar sig nu på Nato: inte ens FN:s kärnvapenförbud ska vi stödja. Det kan finnas skäl att påminna om Olof Palmes slagord ”Norden som en kärnvapenfri zon” och också om att samtliga linjer i folkomröstningen i kärnkraftsfrågan lovade att den skulle vara avvecklad senast 2010! Än är det dock inte försent för en värld utan atombomber, härdsmältor och 100.000-årigt giftigt plutonium, men det krävs att debatten hålls levande. Sol, vind och vatten är framtiden, inte Hiroshima eller Fukushima.
Lund: Lunds kommun har ingen kontroll över sitt energibolag Kraftringen trots att man är största ägaren, skriver Sydsvenskan. Hur kan detta vara möjligt? Och eftersom Kraftringen är väsentligt i civilförsvaret kan man som för en tid sedan ifrågasätta att det ingår nazister (!) i personalen. Det verkar också som om man tjänar mera pengar på den fasta elnätsavgiften än på själva elen. Än en gång: Hur kan detta vara möjligt?
Konsten: ”Lars Vilks´ rondellhund är ett gott exempel på misslyckad politisk konst” skriver konstvetaren Otto Ruin. Som konstkritiker instämmer jag till fullo. Spektakulär islamofobi hör inte hemma i konstvärlden. Till skillnad från Land Art-skulpturen Nimis. Om Historiska Museet istället är rätta platsen undandrar sig faktiskt min bedömning, men jag vill påminna mig att Skissernas Museum har en fraktion av Nimis i sina samlingar.
Boktips:
* Kjell Östberg: Folk i rörelse – vår demokratis historia. Ordfront 2021. Jag har haft stort nöje av att läsa denna bok. Men om jag själv hade skrivit den skulle i tur och ordning Ungsocialisterna / tidningen Brand och Situationisterna / Gyllene Flottan fått var sitt utförliga kapitel. Detta om vad jag tycker saknas i texten, men det som står där (särskilt i kapitlet ”Det långa 1968”) har jag inga allvarliga invändningar mot. Av denna bok framgår exempelvis att SAP inte går att lita på och att arbetarråden är den mest demokratiska modellen för ett socialistiskt samhälle.
* Staffan Jacobson: Anarkismens Återkomst. India Däck Bokcafé Förlag, Lund 2006. ISBN 91-631-7098-1.
***
Citatet:
”Var än döden må överraska oss är den välkommen, om blott detta vårt stridsrop har nått något mottagligt öra och en annan hand kan sträckas ut för att bruka våra vapen och andra människor står beredda att intonera begravningshymnen med maskingevärets stackatosång och nya stridsrop på krig och seger! – Che Guevara, i brev till föräldrarna i Argentina, strax före sin avrättning av bolivianska soldater och CIA under det påbörjade gerillakriget i Bolivia.
***
Staffan / Konst och Politik