USA: Ungerns kontroversiella premiärminister Viktor Orban har inbjudits till den konservativa konferensen i Dallas. Donald Trump är en annan deltagare. Bunta ihop dom och sätt dom på en öde ö. Värmerekorden blir allt fler i USA och Europa plågas av skogsbränder. När ska vi inse att klimatet inte låter sig åtgärdas inom det nuvarande systemet?
Sverige: Mathias Wåg: ”Det finns en punkt när terrorlagstiftningar slår över i sin motsats”. Vilka möjligheter detta ger nyssnazisterna i SD-blocket om de vinner valet behöver man inte vara ett geni för att förstå. Rösta rött - eller gå till direkt aktion.
Jag visste väl det - Mian Lodalens ”Sommar i P1” var värt att lyssna på. Om rätten till frihet, för människor och djur, och mot tvånget att vara slätstruken. Kloka ord - och underbar musik. Politiska Rummet på samma kanal lider däremot av en generande politisk inskränkthet som bl.a. yttrar sig i att man helt och hållet nonchalerar den frihetliga socialismen och anarkosyndikalismen. Men denna stora och växande rörelse går inte i längden att tiga ihjäl, för här finns svaren på de mest brännande samhällsproblemen. Det går t.ex. inte att reformera sig ur klimatkrisen, det krävs en revolution.
Trålfisket är ett otyg, en form av genocid som snarast borde förbjudas. Nu visar det sig att det hotar surströmmingen, en norrländsk delikatess som ska ätas med hackad lök och invirad i mjukt tunnbröd. Med ölet Norrlands Guld. Jag lärde mig uppskatta den när jag bodde i kollektiv i Gävle och i Skogsnäs. (Kanske var det Rås Lennström som introducerade mig; den mest imponerande kvinnan bland mina kamrater.) Förbjud trålfiske nu!
Så var det bevisat: hårda ord och utskällningar i barnuppfostran ger bestående skador (Ill. Vet. 13/2022). Min egen erfarenhet pekar åt samma håll, liksom vådan av att följa Anna Wahlgrens (”Barnaboken”) auktoritära råd.
Lund: Fler än varannan svensk lider av psykisk ohälsa. Psykiatrin fångar bara upp en bråkdel. Den måste moderniseras - som man gjort här i Lund. I synnerhet bemötandet har blivit mycket bättre sen S:t Lars’ dagar. Det är samhället som blivit sämre, inte befolkningen. ”Vi vantrivs i kulturen” sa Freud på sin tid. ”Vi vantrivs den nyliberala kapitalistiska kulturen” kunde han ha sagt idag.
Sydsvenskans ledare (att döma av upprepningarna är det Heidi som skriver) efterlyser ”grön tillväxt”, dvs ”grön” kapitalism. Men någon ”grön kapitalism” finns inte och kommer aldrig att finnas - ”green-washing” är det enda vi kan få där, att man säljer klimatfientlig produkter i ’klimatvänlig’ förpackning. Att skogsbolagen kallar sina kalhyggen för ”föryngringsytor” är ett bra exempel på detta hyckleri. Kapitalismen är inställd på att skövla allt i miljön som kan inbringa profit men kallar det för något annat.
Hellre då ärlig grön socialism - med nolltillväxt! ”Gröna Vågen” kallas den period på 1970-talet då alla ville flytta ut i skogen och hålla får eller odla morötter. Det var också enda gången i modern tid som Stockholms invånarantal minskade - och landsbygdens befolkning ökade. Till proggmusik!
”Människor ska inte behöva ställa om sina liv” har Ulf Kristersson (M) just uttalat. En livsfarlig inställning. Obegränsad tillväxt och kapitalets eviga expansion är en utopi mycket farligare för jordklotet än den fredliga idén om ett statslöst och klasslöst samhälle utan rövarbaroner. Grönt. ”Det sägs att exploateringen av världen måste få ett slut. Det är känt att exploateringen ökar, vidgas, vinner framgång och blir alltmer hänsynslös i försvaret av sin rätt att exploatera” (John Berger).
Konsten: Världsberömda Lundakonstnären Hilma af Klint, den kanske allra första abstrakta pionjären, ville bygga ett tempel och det kan nu bli verklighet. Ritningarna visas på Vens Kulturhus 24 juli till 14 augusti. Hilmas målningar förvaras när de inte turnerar ibland på Rudolf Steiner-seminariet i Järna.
Den postmoderna konceptkonsten och det relativistiska, institutuella konstbegreppet, fullt av nihilistisk förstörelselusta, fortsätter att bana väg för intigheten. Och jag är en av de första, men långt ifrån den enda, som ser detta som problematiskt. Ett stort tomrum har uppstått efter måleriet, som tillfälligtvis fylls med skulpturen. Det enda raka är att börja från början - där konsten och livet var en enhet. ”Framtidens konst innebär ett passionerat liv”, menar Raoul Vaneigem och Guy Debord. Exempelvis. Och tills dess, låt mig nämna en målning som har sådan genomslagskraft att den inte behöver några ytterligare teoretiska konstruktioner: Alexej von Jawlensky: Kvinnohuvud, olja på papper, 1911. Den bilden går direkt in, utan omsvep, liksom flertalet av Käte Kollowitz´ kolteckningar. Yoko Ono och Beuys får godkänt. Vilks var inte först med Land Art. Graffiti (”vår tids enda konströrelse” som Art Forum säger); Fantasy Art och Sequencial Art har heller inte hunnit alieneras och är under ständig kreativ förändring. Det figurativa traditionella oljemåleriet kommer igen i någon form. Minns vem som sa det först!
Men i övrigt går vi mot en konst utan bilder om inte det senare överlever det förra. En konst som inte kan representeras i en bok/katalog med en fotografisk stillbild. Eller inte representeras alls…the void! Ekande tomma konstpalats är minimalismens logiska slutpunkt.Välkommen till vår nya sköna konstvärld.’nuff said!
Boktips:
* Tove Jansson: Vad tror du att det hände sen? (Den legendariska barnboken med utstansade titthål på sidan som ger en glimt av nästa sida där berättelsen fortsätter. Genial. Förgyllde min barndom. I handeln finns också ”Tove Janssons samlade serier”, tyvärr till ett oförskämt högt pris (vilket inte är Toves fel). Den som läser dem älskar dem, promise! Skandinaviens genom tiderna största kvinnliga målare, serieskapare och författare. Uppväxt i ett sorglöst bohemiskt konstnärshem, som hon skildrat i boken ”Bildhuggarens dotter”. Tolerans, kreativitet och kärlek - En perfekt miljö. Tänk om alla barn hade den turen! Ska satsa på det i min nästa inkarnation…!
* Jan-Gunnar Sjölin (red): Att tolka bilder. Studentlitteratur 1993. Bildanalys på djupet och alltid med akribi.
* John Berger: ”Che Guevara”. I: Selected Essays and Articles. Penguin 1972. Lysande essä.
* Alf Henriksson: Antikens historier. Bonnier Pocket 1987. Det rör sig visserligen om antikhistoriska anekdoter men man känner sig ändå spränglärd; Henriksson är en utmärkt berättare. Underbar långläsning för lata dagar, denna illustra tegelsten.
***
Citatet:
Citatet: ”Prövad av olyckan lär jag mig att hjälpa dem som lider”. –– Vergilius.
***
Staffan / Konst och Politik