Inlägg

2018-10-28

FCK fascism

Det har varit en fruktansvärd vecka i USA, med rasistiskt motiverade attentat, antisemitiska terrorskjutningar och, som vanligt, en hel dimridå av lögner - ända upp till fascist-in-chief Trump i egen hög person.

Det mest uppmärksammade och tragiska var fallet med en nazist som gick in och sköt ihjäl minst 11 människor i en synagoga igår.

Nazisten motiverades bland annat av en högerextrem konspirationsteori om judiska hjälporganisationer. Strax innan han gick in skrev han bland annat detta om gruppen Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS):

"HIAS likes to bring invaders in that kill our people,” Bowers wrote. “I can't sit by and watch my people get slaughtered. Screw your optics, I'm going in.” [1]

Det här kommer i kölvattnet av rykten om att den migrantkaravan som rör sig genom Mexiko mot USA är sponsrad av George Soros - något som plockades upp av Trump, men som visat sig vara falskt [2]. Just Soros pekas ofta ut som finansiär av allehanda uppdiktade faror, med underförstådda antydningar om hans judiska bakgrund.

Rykten har också spridits - återigen inklusive av Trump - att det i karavanen förekom massvis med IS-terrorister. Något som också visade sig vara falskt. [3]

Alla som sprider dessa myter och lögner bidrar till att piska upp en stämning som uppmuntrar massmördande nazister som synagogaskytten, och normaliserar ett rasistiskt misstänkliggörande av migranter.

De här dåden är inte utslag av obegriplig ondska. De är slutet på händelsekedjor som tydligt kan spåras, och vi kan tydligt peka på vilka som bidrar till att de händer. Samma sak gäller vår situation i Sverige.

Ingen plattform för fascister!

--

[1] http://www.nydailynews.com/news/national/ny-metro-...

[2] https://www.factcheck.org/2018/10/no-evidence-soro...

[3] https://www.snopes.com/fact-check/isis-terrorists-...

anarkism.info

Kommentera

captcha