En revolutionär infoportal
2018-04-12

ZAD PARTOUT


Idag har varit dag fyra av ZADs kamp mot staten!

Hittills ca 80 skadade (Många av samma sorts granater som dödade Rémi Fraisse i ett syskon-ZAD 2014.. )


Kolla enough is enoughs uppdateringar eller ZADs twitter https://twitter.com/ZAD_NDDL

Där annonserades det för 25 min. sedan att staten påstår sig ha annonserat slutet av polisoperationerna i ZAD för nu! Vi får hoppas att detta stämmer!

I stöd med ZAD , där kamrater sedan i måndags kämpat mot statens våld för en annan värld, kommer här lite info om kommunen på svenska. Med önskan att visa på möjligheter, sprida inspiration och hopp.Vill en göra något kan en sprida ordet om vad som sker, ansluta om en har möjlighet ( Om behovet av motstånd inte är lika stort just nu, vi får nog vänta och se, finns det ett behov av folk till att ta tillbaka mark och hjälpa till med renovering ), dra ihop till demonstration/ solidaritetsaktion mot/ i närheten av t.ex Franska Ambassaden.
( Är det för snart, kanske det passar att sluta upp i Paris på första maj? )
Kanske kommer det ske insamling till t.ex rättegångskostnader, håll utkik!

* Landskapet i ZAD nddl kallas "bocage"; ett lapptäcksliknande nätverk av små åkrar, med korridorer av högt buskage & träd emellan. Man tror att denna sorts landskap kan ha använts av bönder så tidigt som på järnåldern. Nu är det dock mindre och mindre vanligt.*Zonens sammanlagt 169 km långa rader av buskage gynnar områdets jord, vatten, flora och fauna; här lever 146 fridlysta arter. Buskaget ger skydd till såväl små djur som frihetskämpar. ;) De långa strider om marken som fördes i slutet av 2012 kom att kallas "guérilla bocagère".* La ZAD stod först för "Zone d’Aménagement Différé’ " ungefär den uppskjutna/försenade byggnadsplatsen. (reservation för konstig översättning? ) Nu är ZAD " Zone À Défendre " - zon att försvara, och många andra ockuperade områden kallas också ZAD. Det finns ca 10-15 ZADs i Frankrike.* Den största samlingen av demonstranter i ZAD var ca 40-50,000 pers i Maj 2016
Under åren har hus, stugor och växthus byggts, trädgårdar och odlingar frodats. Seminarier, diskussioner, workshops har spridit kunskap och erfarenheter, folkkök har mättat många magar. Zad har kommit att bli en lång historia om kämpaglöd, kollektivt skapande och liv, hopp om något annorlunda, trots interna olikheter och meningsskiljaktigheter. Det finns mycket att inspireras och ta del av i zonen; Alla kollektiv, projekt, odlingar, bibliotek, piratradio, klättervägg, arkitektur, rap-studio, veckotidning, bagerier, mjölkvarn, t.om en surrealistisk fyr! (Och väldigt mycket lera)
Låt oss inspireras av ZADs odödliga glöd och vilja. En annan värld är möjlig!

zad

Länk: https://enoughisenough14.org/2018/04/12/live-blog-the-eviction-of-zad-nddl-day-4-zadresist/

Kommentera

captcha

Senaste Media

Tunnelbanan Parodi
Antonio Negri: A Revolt that Never Ends
Paris: Anti-Fascists Attack Office of Generation Identity
Camover: Berlin Anarchists Against Surveillance a(A)a
The Coal Miners' Bitter Battle for Dignity