En revolutionär infoportal
2018-02-08

Yttrandefrihet - liten seger i stor fråga

Hösten 2017 kom det fram att Trafiknämnden i Stockholm beslutat att börja ta ut markhyra för bland annat demonstrationer och gratis kulturarrangemang. Det kunde röra till exempel att betala avgift för att få ha högtalare. Konsekvenserna kunde bli oöverblickbara och dessutom godtyckliga. Hur skulle till exempel ett förstamajtåg med ett par tusen personer bedömas? Är det kommersiellt om det säljs böcker? Vem bestämmer vilka arrangörer som subventioneras? Enligt beslutet kunde det skilja många tusen kronor beroende på detta. Och vart skickas fakturan för ett ledarlöst torgmöte? Det kom ett par tidningsartiklar, sedan blev det märkvärdigt tyst. Men vi är många som oroat oss för vad som ska hända med demonstrationsfriheten i Stockholm valåret 2018.

När personer ur Stockholms anarkistiska nätverk och Bokhandeln Info planerade solidaritetsaktioner till årsdagen av J20 - massarresteringarna i samband med protester mot Trump - kom vi på att det vore ett bra tillfälle att uppmärksamma även vår lokala yttrandefrihet. Med några dagars varsel drog vi ihop en manifestation: ca 20 personer, under svarta/rödsvarta fanor, delade ut ett par hundra flygblad vid Fridhemsplan. Sedan gick vi till Trafiknämndens kontor, ropade slagord som "Ingen hyra på våra gator", och lämnade hälsningar på deras entré (se foto). En av de stora vinsterna var att prata om konkreta frågor med förbipasserande. Det var intressant, i stort sett alla höll med om sakfrågan och några slog följe med oss en bit.

Hoppas se fler anarkistiska åsiktsyttringar på gatorna i år!

Knappt två veckor senare kom en riktig seger. Vi ska nog inte ta åt oss hela äran, men vem vet? Kanske var våra hälsningar veckans samtalsämne i Trafiknämndens korridorer?

Nu säger politikerna (miljöpartister) att de har backat. Demonstrationer ska inte alls kosta pengar, oavsett storlek, plats eller högtalare. Däremot ska "kommersiell verksamhet" betala hyra till staden, skriver bland andra StockholmDirekt. De nya reglerna för uthyrning av stadens mark ska formellt fattas i kommunfullmäktige den 19 februari. Vi förutsätter att det nu blir som trafikborgarrådet säger - inga gråzoner kring politiska bokbord kontra företagsjippon. Annars får vi samla större krafter. Staden tillhör alla.

Anarkist i Stockholm

Länk: https://anarkism.info/2018/02/08/yttrandefrihet-liten-seger-i-stor-fraga/

Kommentera

captcha

Senaste Media

The Antifascists (2017) Documentary
Hotet mot stridsrätten och löntagarnas svar
Şoreşa Jin: short documentary about how women in Rojava have organized their own communities
Anarkist dikt