Event

Wikipedia-skrivarstuga

När: 2021-12-29 17:00
Var: Brobygatan 7, Malmö

Wikipedia är en av många platser där vår kollektiva kunskap om historien konstrueras. Det är en allmänning som vi kan använda!

Trouillot skriver att historien består av två delar: 1) det som hände och 2) det som sägs om det som hände.

90 % av alla som redigerar och skriver på Wikipedia är män, och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Många av artiklarna präglas av en nyliberal tankeram och antikommunism. Så kan vi inte ha det!

Vi skriver upp vad vi vill addera till Wikipedia, och hjälps åt med att skriva artiklar. Demonstrationer, arbetarfilmfestivaler, kolonialism, historiska personer, sociala rörelser, häxprocesser, stadsdelar, sociologi och filosofi – vi skriver om det vi brinner för.

Att redigera artiklar, eller skriva helt nya, är enkelt. Michaela finns på plats för att hjälpa till. Vi har wifi, kaffe, te, pepparkakor och musik. Ta med egen dator. Alla är välkomna (ej separatistiskt).

Var och när: Vi ses på Brobygatan 7, onsdag 29 december kl. 17.00-18.30.

För vem: Medlemmar i Krakel. <u>Bli medlem här.</u>

Krakels aktiviteter görs i samarbete med ABF Malmö.

Krakel

Kommentarer

Håller jättemycket med om att det är enorma problem med Wikipedia och dets innehåll.

Men jag tvekar på att det kan förändras med att skriva där. Då dets strikta regler för innehåll är hårda så att innehållet aldrig och att dom som går genom och kontrollerar artikler kam återställa till vad dom anser som objektivt och neutralt. Och nekar allt från dom källor dom inte anser bra nog.

Tycker därmed det är fel att säga att Wikipedia är en plats där vår kollektiva kunskap om historien konstrueras. Des problem som blir nämnd är strukturelt vid Wikipedia. Alla försök på Wikipedia-aktivism(många har försökt) har inte resulterad i betydande ändring)

Får det stå oändrad är det nästan alltid artikler med låg trafik och interesse. Får artikeln uppmärksamhet blir den återställt.

Mycket för att mobilisera folk till att samlas och skriva. Men varför på Wikipedia? Det blir aldrig folkets plattform eller en bra plattform hur än mycket bra folk skriver.

Wikiwiki

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • Dokumentär: Motståndets soldater (fredsrörelse, antimilitarism och revolution)
  • S05E13 - Järn, järn, järn! by Komintern
  • S05E10 - Lågstadiemarxism by Komintern

Senaste kommentarerna