Inlägg

2021-01-01

Vild strejk på Pågatågen!

<section>

Kontakt med strejkkommittén:
stamedola@hotmail.com

Idag beslutade ett möte med anställda på Pågatågen med stor majoritet att gå ut i vild strejk på måndag om företaget säger upp huvudskyddsombudet. Strejken träder ikraft eller avblåses direkt när uppsägningen meddelas. Huvudskyddsombudet ska in på möte kl 11:00 på måndag och vi som har möjlighet väntar på resultatet utanför eller inne på kontoret i Malmö. Om det blir uppsägning eller avsked startar strejken. Alla som kör tåg kör dessa till nästa avlösning. Där meddelar föraren TIL att den går ut i strejk. Detta görs via mail till dc@arriva.se så det finns skriftligt. Detta är ett skydd för dig som strejkar. Föraren stänger sedan av sin arbetstelefon och möter upp de andra strejkande. Om ett tåg behöver växlas undan kan det göras innan strejken inleds men det är upp till föraren. Tågvärdar kan inleda strejken omedelbart när beslutet meddelas och kliva av på läplig plats. Även här meddelas arbetsgivaren via dc@arriva.se. Strejkande behöver inte ta diskussioner med chefer utan kan bara gå därifrån. Vi uppmanar alla att delta i strejken men ingen ska trakasseras för att den avstår. Timanställda som deltar bör omedelbart meddela ppl att de vill ligga timfria. Timanställda kan självklart delta som alla andra men är mer utsatta.

Detta gäller vid vild strejk:

  • Du kan prata om vild strejk i fikarummet, framför chefen och skriva om det på facebook. Så länge du inte är förtroendevald. Sen vill du kanske inte att chefen ska vilja sätta dit dig vid första möjlighet så var lite försiktig. Men juridiskt har du full rätt att göra detta. Du kan alltså dela denna blogg direkt på din egen facebook.
  • Du får inte bli uppsagd eller på annat sätt få repressalier från arbetsgivaren för att du organiserar eller deltar i en vild strejk. Rätten att strejka är grundlagsskyddad.
  • Du får ingen strejkersättning vid vild strejk. Du måste själv vara berädd att avstå lön för de pass du inte arbetar.
  • Arbetsdomstolen kan utdömma ett skadestånd för den som deltar i en vild strejk. Summan fastslogs 1992 till 2000 kr. Summan kan ha höjts sen dess pga ändrat penningvärde. Skadeståndet gäller per strejktillfälle och person. Inte per dag alltså. Det är mycket vanligt att andra som stödjer strejken går in och betalar skadeståndet via insamlingar.
  • Fackligt förtroendevalda få under inga omständigheter delta i en vild strejk. Det kan orsaka stora skadestånd för facket.
  • Klubben är bundna av lag att försöka stoppa srejken. De kommer att göra uttalanden mot strejken men bry dig inte om det. De är på vår sida men får inte säga det.


Innan du ställer frågor om vild strejk, läs Frances Tuuloskorpis texter på ämnet:
https://francesblogg.com/2012/04/11/att-bli-av-med-sin-hund-eller-sitt-jobb-om-las-%c2%a739/
https://francesblogg.com/2020/12/30/vad-hander-om-man-strejkar-vilt/

</section>

ngn

Länk: https://vildstrejkpagatagen.blogg.se/

Kommentarer

Extremt fett! Dags att planera stödaktioner

Hob med kniv

Kommentera

captcha