Inlägg

2019-03-09

Vi minns de som gick före oss.

Vårt förhållningssätt till socialism var aldrig särskilt utopiskt. Istället började vi att förverkliga våra utopier och hopp redan här och nu.” - Sakine Cansız

Imorgon är det den Internationella Kvinnodagen. Dagen då vi minns de som gick före oss, firar deras kamp och segrar, men också den bättre framtid vi kommer bygga tillsammans! Idag vill vi passa på att lyfta en sådan kamrat, Sakine Cansız eller Sara som hennes kodnamn var.

Morgonen den 10 januari 2013 hittades 3 av våra kamrater mördade i Paris. De tre var Sakine Cansız (Sara), Leyla Şaylemez (Ronahî) och Fidan Doğan (Rojbîn). Alla hade skjutits i huvudet, bakifrån och på nära håll. En övervakningsfilm visade mördaren och han greps snabbt. Den gripne var Ömer Güney, en turkisk ultranationalist och fascist. Ömer hade redan innan morden varit under utredning av den franska polisen, misstänkt för att spionera för Turkiet. Ur denna utredning har avlyssningsmaterial läckt som visar att Ömer arbetade för den Turkiska underättelsetjänsten, MIT. Materialet pekade också på att MIT låg bakom avrättningarna.

Att Turkiet skickar ut mördare världen över visar på hur stort hot Turkiet anser att den kurdiska frihetsrörelsen för feminism, socialism och ekologi är. Men vad i våra kamraters gärning gjorde att just de blev prioriterade mål? Av allt att döma var huvudmålet i trippelmordet Sakine Cansız. Det här är hennes historia.

Sakine

Sakine föddes i den kurdiska byn Dersim i Turkiet 1958. Som 20-åring fabriksarbetare kämpade hon för att organisera sina kvinnliga kollegor för bättre villkor. På grund av sin agitation och aktioner fängslades hon flera gånger, men tiden i fängelset befäste bara hennes revolutionära idéer. 1978 bildades Kurdistans Arbetarparti (PKK) och Sakine var en av grundarna. Hon tog på sig uppgiften att bygga upp PKK:s kvinnorörelse. Det var en monumental uppgift, inte bara pga. statlig repression, men också för problem med patriarkal mentalitet inom PKK.


Sakine var med och byggde upp PKK:s kvinnoseparatistiska väpnade gren och parti.

Året efter att organisationen bildats greps Sakine av de turkiska myndigheterna. Under 12 års tid i Diyarbakirs ökända fängelse utsattes hon och hennes kvinnliga medfångar för fruktansvärd sexuell tortyr. Sakine vägrade att skämmas för det hon och de andra utsattes för. Därför pratade hon med andra fångar, organiserade och agerade. Den spottloska hon landade i sin torterares ansikte blev legendarisk för motståndet i fängelserna.

1991 släpptes hon till sist ur fängelset och anslöt sig omgående till PKK:s gerilla. Hennes förmåga att organisera och agitera ledde till att hon fick huvudansvaret för att strukturera den kurdiska frihetsrörelsen i Europa. Här implementerade hon utbildningar, organiserade den kurdiska diasporan samt försökte bygga broar mellan olika progressiva rörelser och sin egen. Det här var Sakine Cansız, ”Saras” gärning och kamp. Orsaken till att hon, Rojbîn och Ronahî mördades.

Vi minns dem som gick före och imorgon kommer deras namn eka genom Malmös gator: Sara, Rojbîn, Ronahî – jin, jiyan, azadi! (Sara, Rojbîn, Ronahî – kvinnor, liv, frihet!)
NCDK Skåne

Länk: https://www.facebook.com/ncdk-sk%C3%A5ne/vi-minns-de-som-gick-f%C3%B6re-oss/2112116138843941/?qid=6666326150292924831&mf_story_key=-8104443255342042354&__tn__=HH-R

Kommentera

captcha