Inlägg

2023-10-20

Vänstern måste boosta sin vi-känsla ! (OBS Riktiga versionen utan konstiga tangentfel).

KRÖNIKAN 21-22/10 2023. Vänstern måste boosta sin vi-känsla !

Världen: Världen har nu nått 1,5 graders uppvärmning. FN:s klimatpanels ordförande varnar för uppgivenhet: det går fortfarande att undvika ett klimatsammanbrott och väldigt mycket görs, dock inte främst av politiker som oroar sig för omställningens kostnader. Världens framtid får självklart kosta!

Sverige: Ett miljöparti utan klimatpolitik är ju skäligen meningslöst. Så stor som den frågan är hos allmänheten är det närmast obegripligt att inte MP gått framåt. Miljöpartiet har skjutit på sitt val av manligt språkrör. Den nya språkrörskandidaten står för en fokuserad miljö-och klimatpolitik och inget annat vilket verkar förnuftigt. Man brukar säga att ”Kyrkans gärningar utförs av andra”. Detta kan kanske stämma också på MP: Det är uteslutande de utomparlamentariska aktivisterna - Greta, FFF, Xtintion Rebellion, djurrättare, samer och lokala aktivistgrupper som drivit klimatfrågan, inte MP. Detta är inte bara en kritik mot MP utan även mot den traditionella partipolitiken och deras olika samarbeten och samregerande som skadat dem - en farhåga jag själv hade som miljöpartist en kort period redan 1985 innan jag strax därpå återgick till den autonoma vänstern. MP måste bli radikalt och aktivistiskt - eller försvinna.

Citatet: Vänstern måste bättra på sin vi-känsla. Skillnaden mellan SD som går framåt och vänstern som inte gör det ligger inte bara i politiken utan på att SD kan erbjuda en gemenskap, medan vänstern kritiserar varandra, menar Liv Strömqvist om jag tolkar henne rätt. Det stämmer nog - därför är t.ex. idén om ett Allaktivitetshus så viktig än idag. Vänstern måste snabbt bättra på sin vi-känsla och kollektiva gemenskap. Det är inte intellektuellt det brister (som hos SD) utan socialt. Socialister måste bli mer offensiva och sociala, inte förfalla till inbördes bråk, moralism och sektbildning. Kritisera, men vertikalt, inte horisontellt! https://sv.wikipedia.org/wiki/Allaktivitetshus

Boktips: * Liv Strömkvist: Uppgång och Fall. Galago 2015.

* Staffan Jacobson: Anarkismens återkomst. Lund 2006.

Konsten: N. Rockwell: New Kids in the Block. Wikiart.

Staffan

Kommentera

captcha