En revolutionär infoportal
2017-10-31

Ut på Gatorna! - Om Gatorna.infos utveckling, moderering och form

Gatornas ambition var att fylla ett behov som uppstått iom. avsaknaden av en samlande webbportal i den autonoma rörelsen i Sverige och det har vi lyckats med under ganska kort tid. Vi är väldigt glada och stolta över det vi har åstadkommit tillsammans med er alla! Nu vill vi i denna text mana fler grupper, kollektiv och individer att bruka Gatorna.info. Vi vill även förklara hur Gatorna.info fungerar för att rätta ut några missförstånd och vantolkningar som har dykt upp.

Gatorna.info nådde för någon vecka sedan sitt rekord med 13.793 träffar under en dag. Sedan starten har vi vuxit stadigt. Idag (hösten 2017) har vi en vanlig dag oftast cirka 2000-3000 träffar och det är inte ovanligt med det fyrdubbla. I starten hade vi ungefär 100-200 träffar om dagen, vilket efter G20-mötet blev runt 1000-talet och ett fåtal månader senare har det alltså återigen dubblerats. Idag publicerar vi såväl långa teoretiska texter, aktionsrapporter, ögonvittnesskildringar, diskussioner och än mer från såväl Sverige som internationellt.

Kontrainformation

Gatorna.info är ett kontrainformationsprojekt. Detta är en väl utvecklad politisk praxis utomlands men i Sverige har det inte riktigt funnits. Forumet socialism.nu, såväl som webbsidan Motkraft.net, var delvis kontrainformationsprojekt men saknade samtidigt centrala delar av konceptet. Kontrainformation är information nerifrån, från kollektiv, individer och sociala grupper, som fritt delar information, koordinerar, utvecklar analys och diskuterar i syfte att skapa ett långsiktigt emancipatoriskt projekt.

Kontrainformation är motsatsen till propaganda. Vi driver inga ”linjer” (förutom linjen att kontrainformation är positivt i kampen), vi försöker inte manipulera människor eller skapa målgrupper, vi vill inte någon ska gå med i ett parti eller omfamna en ideologi. Vi arbetar långsiktigt, långt efter kampanjen är slut eller demonstrationen är över. Kontrainformationen är revolutionär på just dessa grunder.

Moderation

De ovanstående skälen är varför vi är mycket sparsmakade med att moderera. Vi modererar inlägg som bryter mot vår publiceringspolicy och inte annat. Detta kommer inte ändras. Tyvärr har adminkollektivet fått motta hot på grund av vår modereringspolicy, något som är totalt förkastligt och som aldrig heller kommer få oss att ändra vår moderering.

Ett par debatter angående moderering på sidan har varit diskussionerna om maoistinfluerade grupper eller djurrättare passar på Gatorna, samt inne i olika trådar där individer tycker att poster ska tas bort på grund av postens nivå eller innehåll. Vår generella policy är att fria snarare än fälla, särskilt när det gäller enskilda poster. Så länge en organisation inte är ett parti (eller mycket närstående, såsom ungdomsförbund) eller bryter mot publiceringspolicyn så kommer vi låta dessa poster vara kvar. Så länge djurrättsaktioner innehåller en övergripande kritik av kapitalismen så är det samma där. Vi kommer inte heller moderera poster för att enskilda individer tycker att de ska modereras. Dock så finns det ett fåtal grupper som inte vill ha sina texter publicerade på Gatorna.info och återpublicerade texter från dessa grupper accepterar vi inte.

Deltagande

Vi har sett en positiv utveckling där allt fler kollektiv och grupper postar på Gatorna.info. Vi hoppas än fler kommer att göra detta. Vi skapade Gatorna för att ha en plats där vi kan sprida information säkert, lätt och snabbt. Idag använder många grupper fortfarande sina sociala medie-plattformar som primära informationskällor. Problemet med att använda kapitalistisk digital infrastruktur är inte bara säkerhetsproblemen som kommer med detta utan även att algoritmerna på t.ex. Facebook ofta gömmer poster, framförallt för kamrater utanför en viss social krets och på större geografiskt avstånd. Sociala medier ger en illusion av tillgänglighet men det är ofta som en viktig post bara dyker upp i ett fåtal personers flöde på grund av algoritmerna. Utöver detta så samlar kapitalistiska sociala medier in en enorm mängd information om användarna, information som direkt delges repressionsapparaten. Gatorna överkommer dessa problem.

Vi hoppas därmed att fler kollektiv börjar använda Gatorna aktivt och iaf korspostar sina sociala medie-poster till sidan. I grund och botten vill vi ju alla generera fler som läser våra analyser, mobiliseringstexter och dylikt. Gatorna är till för att stärka era projekt genom att fler får ta del av era texter samtidigt som sidan själv stärks, vilket i sin tur stärker hela rörelsen.

Tendenser

Vi känner oss också tvungna att bemöta en kritik som vi har hört från olika håll: att Gatorna är en sida för den eller den tendensen, eller för den eller den gruppen. Gatorna är som nämnt inte ett propagandaprojekt. Det finns massvis av olika perspektiv som dyker upp på sidan och vi premierar inga. Administratörerna tillhör själva olika tendenser.

Samtidigt är det sant att det är de som postar på Gatorna som också influerar upplevelsen av sidan och vilka åsikter och tendenser som drar nytta av den. Detta är dock på grund av att vissa grupper eller individer är mer aktiva i att använda sidan och om ens perspektiv, grupp eller projekt saknas så uppmanar vi er att posta allt mer frekvent. Det är det enda sättet som just era perspektiv kommer uppmärksammas.

Vi uppmanar alltså alla kollektiv som inte redan har konton för att publicera enklare och snabbare att kontakta oss så vi kan fixa detta. Vi uppmanar er också att bjuda in oss till era städer för att diskutera kontrainformation och hur vi kan utveckla detta gemensamt. Slutligen önskar vi att individer som vill ingå i administrationskollektivet ska kontakta oss. Vi behöver fler personer som kan söka upp information och posta den, vi behöver fler grafiker och vi behöver fler personer som är duktiga på att programmera. Tillsammans kan vi gå från kontrainformation till revolution.

Administrationskollektivet,

Gatorna.info

Gatorna.info

Kommentarer

Gatorna rules. Full speed ahead!

Konst och Politik

Kommentera

captcha

Senaste Media

Avsnitt 3: Ståpå by Komintern
Avsnitt 1: Härtigen av sörmland by Komintern
#GILETSJAUNES : ACTE 16 • PARIS 2/3/2019
FÖRSVARA STREJKRÄTTEN NU!
RIOT : #GILETSJAUNES "L'ULTIMATUM" (PARIS • 16/3/2019)