Inlägg

2023-03-08

Uppdatering av plattform och inlägg i debatten

Med jämna mellanrum uppdaterar vi våran plattform. Detta är för att bättre reflektera både vår teoretiska utveckling, för att bättre reflektera den politiska verklighet och sammanhang vi existerar och verkar i samt som en självklar konsekvens av vår praktik. Senaste tiden har det stormat kring ett antal frågor som i vänstern är kontroversiella, där starka åsikter och stora känslor ofta får ta större utrymme än kamratlig och intelligent diskussion. En sådan fråga är frågan om prostitution, eller Kommersiell sexuell exploatering. För att tydliggöra vår position och förhoppningvis bidra till en förståelse för denna psotion, som vi anser är den självklara socialitiska positionen, har vi valt att ta tag i att skriva in vår linje kring detta i våran plattform. Vi har grundat mycket av detta arbete i våra kamrater i Frammåt Kamraters "Teser om Kommersiell Sexuell Exploatering" (https://xn--framtkamrater-sfb.se/?p=358), en utmärkt text från en grupp som politiskt står oss mycket nära. De punkter vi skrivit in i vår plattform är korta och i sig själva inte uttömmande, likt resten av plattformen vill vi att detta ska gå att läsa för att snabbt få en överblick över vår politik. Vi rekomenderar därför varmt alla att läsa FKs text då den är mycket mer utförlig och bygger på ett gediget grundarbete. Med det sagt, här är vårat senaste tillägg till vår plattform:

4.6: Allt arbete under kapitalismen är tvång. Vi anser inte att sex ska ske under tvång och menar att så få delar av våra liv som möjligt ska vara föremål för kapitalismens logiker. Därför är vi emot kommersiell sexuell exploatering (KSE) och kommodifiering av kroppen. KSE innebär och bygger på patriarkala maktrelationer som vi som feminister i grunden motsätter oss.

4.6.1: Med KSE menar vi all typ av sexuella handlingar som sker i utbyte mot ersättning. Detta innefattar allting ifrån gatuprostitution och trafficking till telefon- och camsex.

4.6.2: Kapitalismen kräver ständig expansion, och strävar därför efter att göra alla mänskliga handlingar och varje aspekt av våra liv värdeskapande. Förtingligandet av relationer gör kropp och sex till en vara. Vi vill ha en värld där kropp, sexualitet och mellanmänskliga relationer inte alls kan förstås i termer av varor och ägodelar. Som alltid är vi för arbetarklassens självständiga kamp mot lönearbetet. Således solidariserar vi oss med sexarbetare utan att för den sakens skull vara för skapandet av nya marknader.

4.6.3: Staten varken kan eller bör vara en garant för vår trygghet. Därför ställer vi oss givetvis kritiska till alla statliga regleringar av våra liv, inklusive den svenska sexköpslagen. Vi anser dock att under rådande omständigheter så är sexköpslagen ett starkare skydd för de som exploateras än vad en avkriminalisering skulle innebära.

Autonom Organisering

Kommentarer

Luddigt. Den svenska sexköpslagen är överlägsen. Den franska ska vara bra den med har jag läst men jag saknar kunskap om den franska sexköpslagen. Avskaffa staten och en milis kommer att uppstå i ordningsfrågor.

63-årimgen.

Kommentera

captcha