Inlägg

2020-12-19

Strike Back - Nyhetsbrev nr 1

Striden om LAS

Välkomna till det Strike Backs första nyhetsbrev kring striden om LAS! Här försöker vi sammanställa situationen. Detta första nyhetsbrev kommer se lite annorlunda ut de efterföljande då detta framförallt kommer summera vad som hänt och var vi är just nu. Vi hoppas publicera ett nyhetsbrev i veckan eller var tionde dag. Vårt mål är att göra det lätt att följa med i svängarna och förstå vad det är som händer. Detta för att underlätta för oss alla att göra motstånd.

Det är såhär lätt: det finns de som har makt och vill ha mer makt, och så finns det vi andra, Vi lönearbetare, som kommer förlora ännu mer av den redan lilla makt vi har m detta går igenom. Det här är Svenskt Näringslivs verk, det här är de rikas politik, genomdriven av politiker som springer deras ärenden istället för att representera våra intressen. Så låt dig bli inspirerad att härja på fackmötet, att gå till aktion, att sprida info, att kämpa som fan. Vet du inte alls var du ska börja? Bjud in alla du kan till vår Facebooksida och sprid detta nyhetsbrev på Internet, på jobbet, skolan eller var som.

Skicka in information som ni snappat upp, information från fackledningar och partier, aktionsrapporter, tidningsartiklar, mm till oss på Facebook eller till strikebackinfo@protonmail.com


Vad händer?

I korthet så är att "modernisera" (läs: försämra) Lagen om Anställningsskydd, LAS, en del av det s.k januari-avtalet mellan sossarna, liberalerna, centerpartiet och miljöpartiet (https://www.socialdemokraterna.se/download/18.1f5c... /Januariavtalet.pdf ) . Det finns en lång historia av attacker mot just LAS från högerhåll, inte minst kom frågan upp kring 2006 då stora demonstrationer och aktioner bröt ut för att försvara anställningsskyddet (https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?program... . Vi kommer titta mer på bakgrunden till detta i en senare post.)

S-regeringen tillsatte utifrån J-avtalet en utredning med tydliga direktiv om ”ökad flexibilitet” och ”moderniserad arbetsrätt”. Man utryckte till exempel att det måste bli lättare och billigare att säga upp anställda. Utredningen utmynnade som väntat i förslag på kraftiga försämringar i LAS. Bland annat ökade undantag från turordningen, försvagningar av Saklig grundprincipen och försämringar vid ogiltigförklaring av uppsägning. Sammantaget skulle förslagen innebära en katastrof för landets löntagare och en kraftig försvagning av fackföreningsrörelsen. Men utredningens huvudsyfte var från början att pressa fram en partsuppgörelse till fördel för arbetsköparna i Svenskt näringsliv. Dock saknades såklart incitament för arbetsköparsidan för att i huvud taget förhandla någonting när lagstiftningshotet redan låg på bordet.

Detta insåg de flesta facklig ledningarnana inom LO och de påbörjade parts-förhandlingarna kring LAS avbröts (mer om det spelet kommer inom framlver). Det var såklart orimligt att förhandla vidare under utpressning och hot. Strax därefter kom dock de privata tjänstemännens paraplyorganisation PTK fram till en uppgörelse med Svenskt näringsliv. En uppgörelse som i praktiken var mycket lik utredningens förslag och innehöll de flesta av de mest kritiska förslagen. Och med samma väntade resultat, ökad ekonomisk otrygghet och försvagad organisering ”på golven”.

I och med detta sas det dock att utredningen hade fallit. Vissa beskrev till och med detta som en delseger trots att det mycket väl följde regeringens plan. Nu fanns en partsuppgörelse istället för förslag direkt från regeringen. Och med ett innehåll som bara var marginellt bättre som bäst. Sossarnas trategi lyckades. En strategi de nyligen använt för att pressa fram inskränkningar av konflikträtten med fackens välsignelse.

Dock fanns fortfarande ett motstånd från LO som tog ett enhälligt beslut om att inte hoppa på PTK-tåget. Det vara bara, inte helt oväntat, IF Metall som ändå ganska direkt visade sig vara sugna på att vara med i nedmonteringen av arbetsrätten. Fortfarande fanns förutsättningarna för ett fackligt motstånd. Även om många frågade sig varför inte frågorna lyftes och samordnades i avtalsrörelserna.

Men det senaste som har hänt just nu är att Kommunal, som uppenbarligen har suttit och i hemlighet gjort upp med Svenskt Näringsliv, kovänt och anslutit sig till överenskommelsen. Och det gjorde såklart även Metall. Är det såhär en facklig medlemsorganisation gör? Från aldrig någonsin till javisst på bara någon vecka. Helt utan insyn eller inflytande från medlemmarna. Det är uppenbart att dessa båda facks toppar pressats av sitt parti, sossarna. IF Metall är kanske det sämsta av LO-facken och djupt lojala mot sin gamla chef Stefan Löfven, så för att se till att S fortfarande sitter vid makten så måste de skänka legitimitet tillregeringens försök att förstöra LAS. Och Kommunal (åter)ansluter nu alltså till denna partilojala linje.

Så är du Kommunalare, Metallare och har insikt i vad som sker bakom kulisserna? Hör av dig till oss! Vi är såklart också intresserade på att höra om snack i såväl fackmöten och på fikabordet, och snaskig förstahandsinfo från makten eller skärmdumpar från partistiska ombudsmän hjälper såklart till att driva ut trollen i ljuset.

Politiska turer

Det är en solklar majoritet i riksdagen för att pressa igenom detta förslag, liksom för all annan högerpolitik men Vänsterpartiet har hävdat att de kommer misstroendeförklara. Om detta stöds av högern, som ju är missnöjd över att sossarna styr (även med ett högerprogram!) så fälls regeringen och det finns risk för regeringskris. Om inte S backar och förhandlar om avtalet med de nyliberala stödpartierna. Dock har vi sett att topparna i V duckat frågan, försökt "komplicera" den och sminkat grisen vid flera tillfällen. Det kommer med andra ord inte vara solklart att V faktiskt gör någonting utan att de mest försöker vinna poäng som alla andra politiker.

Om du har koll på hur läget ligger i V med vem som är mot, vem som är för, maktbalansen, mm så skicka det till oss. Screenshots av idiotiska tweets från partitoppar är dessutom extra härligt!

Vad innebär allt detta?

Vi saxar helt enkelt från Internationalens artikel som gör en bra sammanställning: http://www.internationalen.se/2020/12/lo-ledningar... Det var allt från denna gång! Vi ses om ett litet tag, och glöm inte höra av er med info, nyheter, rapporter, skvaller, aktioner, mm!

Acceptera inte, glöm inte, förlåt inte


Strike Back på Facebook.


Strike Back

Kommentarer

Utan att ha koll på Vänsterpartiets interna struktur ska man nog akta sig för att begå häxjakt på vanliga partister bara för att de kanske verkar vara en "partitopp". Förhoppningsvis agerar inte topparna som kongressvikare!

rosazetkin

Kommentera

captcha