Inlägg

2018-05-25

STRIKE BACK - Försvara strejkrätten.

Det Socialdemokratiska "arbetarpartiet” genomför just nu en utredning för att inskränka strejkrätten, ett tilltag som riskerar att påverka alla löntagare och urholka den redan försvagade makt vi har på jobbet. Idag är antalet strejker på historiskt låg nivå i Sverige och därmed kan utredningen inte förstås vara något annat än vad Pappers ordförande kallade det: "Ett rent beställningsjobb från Svenskt Näringsliv."

Strejkrätten är någonting vi har kämpat för och vi tänker inte låta dem ta den ifrån oss. Den 25:e augusti tar vi därför kampen ut på gatorna genom en massaktion grundad på civil olydnad och direkt aktion. Vi kommer att agera mot de företag och politiska intressen som verkar mot strejkrätten. Det kommer hållas regelrätta strejker, blockader, happenings, små aktioner och mycket mer. Vår aktion kommer bli stor och spektakulär med plats för alla att delta på de sätt de föredrar.

Så vad handlar inskränkningen om? Förslaget, som delvis läckt, innebär att alla fria fackförbund som SAC Syndikalisterna, Svensk Pilotförening, Brandmännens riksförbund, Svensk Lokförarförening, och Hamnarbetarförbundet kommer bli bundna av LO-förbundens fredsplikt och därmed inte längre kommer att kunna strejka. De blir alltså bundna av andra fackförbunds avtal, vilket är helt absurt. Detta kommer även att minska utrymmet för alla löntagare att kämpa på jobbet och öppna för "avtalsshopping" där arbetsköparen skriver avtal med det svagaste eller välvilligaste fackförbundet.

Vi måste visa politikerna och Svenskt Näringsliv att vi är beredda på strid och att de inte kan stoppa oss när vi är organiserade - det ska kosta att jävlas med arbetarklassen! Detta är ingen neutral utredning som ska väga fördelar och nackdelar mot varandra. Detta förslag kan spåras tillbaka till Svenskt Näringslivs planer på att vingklippa facken. Sossarna har dessutom valt en utredare som på tunnelbanan i Stockholm hördes säga att Hamnarbetarförbundet "bara vill bråka". Förbundet hade då strejkat i ett par timmar under 2018 men blivit lockoutade i månader av ägarna. Ylva Johansson har redan uttalat sig mot strejkrätten redan innan utredningen är färdig. Motståndet har dock spridit sig och under 1:a maj tog utredningen upp av nästan alla demonstrationer i landet vänster om S. Dessutom har 13 av 14 LO-förbund uttalat sig emot förslaget, dock ej Stefan Löfvens IF Metall. Opinionen bubblar i hela arbetarrörelsen. Vi måste dock ta detta ett steg vidare och göra detta till en brinnande samhällsfråga.

Det som händer nu är ingen isolerad företeelse i Sverige. Arbetsrätten är hotad i hela Europa och kampen i Sverige är en del av EU:s nyliberala politik. IFrankrike har det under våren skett masstrejker och enorma protester mot Emmanuel Macrons planerade försämringar av arbetsrätten. I Grekland, Spanien och Italien har sociala rörelser mobiliserat hundratusentals människor de senaste åren emot teknokratstyre och högerpolitik. Nu är det vår tur!

Det som sker har också en tydlig historisk bakgrund. Sedan slutet av sjuttiotalet har den politiska eliten i västvärlden medvetet försökt minska arbetarklassens makt i samhället. Efter andra världskriget tillkämpade arbetare sig ett enormt inflytande och höll på sina håll på att ta makten i ett antal länder i Europa. Den bärande idén i det nyliberala projektet har därför varit att generellt försämra arbetets förhandlingsposition gentemot kapitalet. Resultatet kan vi se idag: löner som inte hänger med motsvarande produktivitetsökningar; skenande skuldsättning hos privatpersoner; slaktad välfärd; decentraliserad, nerlagd eller outsourcead produktion; och ett övergött finanskapital. Det är i den här kontexten idén om att begränsa strejkrätt föddes.

Mer information kommer men vi uppmuntrar till egna initiativ, aktioner och demonstrationer under den 25:e augusti i och kring Stockholm eller runt om i landet. Gör aktioner för att peppa folk i er stad, håll infomöten, organisera er, förbered er, sprid ordet och kom den 25:e augusti!

/Nätverket Strike back - försvara strejkrätten 25/8

STRIKE BACK - Försvara strejkrätten.

Länk: https://www.facebook.com/events/203641356920062/

Kommentarer

Fight for your right to strike!

Butiksbiträde Boys

Fy fan va taggad jag är på att vi kommunister äntligen ska ta och visa på militant ledarskap!

Commando-center-syd

Militant ledarskap? Varför tillåter gatorna sådan trollning?

anarkoboss

Varför är det trollning? All kamp måste omsättas av ett militant ledarskap, vårat eget Parti, för att inte rinna ut i sanden igen. Detta är ju något vi borde ha lärt oss de senaste dekaden i Sverige när varenda kamp blivit små isolerade slagsmål som glömts lika fort som de började.

opeiaismoina

Jag gissar att det snarare är anarkoboss som trollar.

@

ännu ett reformistiska spektakel som bara bedjar till staten att lösa arbetarklassens problem!

Revolutionär

På vilket sätt är det "reformisitkst"? Vad är det "revolutionära" alternativet? Oktober revolutionen byggdes inte på en dag...

opeiaismoina

en sann revolutiär rörelse understödjer och startar vilda strejker som syftar till kapitalismens upplösning. Inte till att bevara statliga lagar som vilar på dess våldsmonopol!

Revolutionär

You do you "revolutionär" ❤️. Det verkar dock gå lite trögt för dig ✊😘

commando-center-syd

Kära "Revolutionär"

Fast det är väl allt lite millenarianism? En revolutionär rörelse föds inte ur att vi bara velar in rörelser och aktivitet in i verkligheten. Hur har du tänkt att dessa "vilda strejker" skulle komma ifrån? Kamp föds ur politisk kris, och det är det vi ser här. De vilda strejkerna på 60-70-talet, både i Sverige och i länder som Frankrike hade en faktiskt politisk kris bakom sig(socialdemokraternas konformism, de guallesismen, osv), det var inte som att de en dag bestämde sig för att vara så revolutionära som de kan.

Sen är väl strejkrätten också den skummaste lagen att poängtera att den upprätthålls av ett våldsmonopol....

opeiaismoina

En militant strejk (t.ex. en vild generalstrejk) kan vara revolutionär genom just den revolutionära situation den kan skapa, vill man försiktigt påminna om här.

Rådet För Statens Undergång (RFSU)

Vad vill du ha sagt med det RFSU? Alltså det är ju så klart sant men vad innebär det enligt dig i förhållande till den planerade massaktionen?

Sen bara som en allmän kommmentar till vilda generalstrejker eller ens vilda strejker så får man ju nyktert konstatera att ingen av de förekommer i norden idag, åtminstone inte i någon större utsträckning. Varför har jag svårt att svara på men det kanske har dött ut sen det blev olagligt att samla in pengar till vildt strejkande arbetare? Aja, det känns bara märkligt att ha en politik som utgår ifrån en värld vi inte lever i, där autonoma bara kan "starta" vilda strejker. I vilken sektor eller geografisk plats då undrar jag? Berätta vart så sätter jag igång. Annars får vi jobba med det vi har och försöka dra de klasstriderna till sin spets. Våra val när vi väljer strider kan liksom inte vara det klass- och statslösa samhället och brinnande uppror eller ingenting.

Själv

tänker jag att svenska arbetare inte har någon erfarenhet av kamp därman kan nå revolutionärt klassmedvetande. Massaktioner kan vara en sådanarena. Som en skola för hur man kan agera kollektivt och ettpedagogiskt exempel på hur organisering lönar sig och på vilken makt arbetarklassen kan ha. Får man aldrig göra organisering, militans osveller åtminstone se exempel på sådant så är det inte så konstigt att man inte har någon särskilt stor tilltro till praktikerna eller ideologin bakom för den delen. Detsamma gäller också strejker i viss mån

kukuratja

En vild general strejk skapar inte en revolutionär situation. Vi kan inte arbiträrt bara skapa revolution. För att den extrema massan arbetare skulle en begå vild strejk måste vi ju redan ha nått en situation som 1) är revolutionär som gör folk så arga att dem vill strejka och 2) att facken redan tappat all sin legitimitet så att det görs utanför facken.

Från Ryssland till Frankrike och Italien så har dessa stora strejker aldrig bara fallit från himmeln, det krävs organisatoriskt arbete och kris.

Ingen stalinist men vi ska inte underskatta hur mycket aktivitet det tog från PCF och CGT för att ens börja koppla ihop student uppror och strejkerna. Det är inget som sker vilt.

opeiaismoina

Kära kukuratja m.fl. Man kan förstås uppehålla sig vid vad som inte går, men jag tycker det som går är intressantare. Anarkosyndikalisterna har alltid hävdat att generalstrejken är den sista etappen före revolutionen, däremot säger dom så klart inte att detta händer utan organisering. Och det finns inte någon "reformism" i den taktiken, inte alls. Paris i maj -68 var en revolutionär situation då den vilda generalstrejken med 10 miljoner arbetare började utveckla ett 50-tal fabriksockupationer. De två dagarna som de Gaulle flydde landet öppnade en reva i historiens väv som man kunnat slinka in igenom. Det gick inte den gången...men nästa gång! "Den sociala explosionen kan ske när som helst".

RFSU

Kommentera

captcha