Inlägg

2023-12-09

Strejken på Tesla – en uppdatering från solidaritetsarbetet

Strejken på Tesla i Sverige är inne på sin andra månad. Det är en strejk som nu dragit in stora delar av de fackliga organisationerna och som spritt sig över de nordiska gränserna, och en strejk som väckt internationell uppmärksamhet. Samtidigt har vänstern i hög grad varit frånvarande. Det här är en uppdatering om vad som hänt sedan vi skrev ett upprop om strejken vid dess start. Vår förhoppning är att orientera kamrater att förstå ungefär var vi är och för att underlätta ert deltagande i kampen.

Först några meningar om vad som skett mellan fackförbunden och Tesla. Ryktet säger att Elon Musk gett order till företaget att de inte får skriva under avtal oavsett vad. Det innebär att Tesla har försökt runda alla stridsåtgärder. De har tagit in strejkbrytare från framförallt Norge och Danmark. De har ansökt om "audiens" hos regeringen för att diskutera strejken, något som nekades till på grundval av att det skulle hota den svenska modellen men som också vittnar om hur lite Tesla förstår (eller vill vara en del av) den svenska samförståndspolitiken. IF Metall meddelade tidigt att de hade nog med pengar i strejkkassan för att strejka i hundratals år. Dock så är det endast kanske 50% av de anställda mekanikerna som strejkar, och flera riskerar uteslutning då de är fackligt anslutna men inte deltar. IF Metall har också höjt strejkersättningen till över lönenivån för att försöka få fler att ansluta sig, men vår upplevelse är att det inte finns en stark förankring på golvet. Det är såklart också ett resultat såväl av repression från Tesla, men det är också ett led i hur toppstyrt svensk fackföreningsrörelse är.

Nu till solidaritetsarbetet. Vi har besökt strejkvakter i Malmö 3-4 gånger. Nu senast skickade vi en något större delegation till Teslaverkstaden ute på Jägersro. Först och främst: stort tack till de som deltog! Vi har alltid fått ett varmt välkomnande av de lokala strejkvakterna. Även om IF Metall nationellt har, och är, ett av de mest liberala förbunden som exempelvis var en av våra huvudfiender i strejkrättskampen, så är gräsrötterna välvilliga och glada över solidariteten. När vi var där senast så hade de också besökts två gånger tidigare under dagen, först av en Hotell- och restaurangaktiv som gett kaffe på morgonen, och därefter av en privatperson som gett dem korv. Med andra ord, det finns en hel del bra stöd.

Däremot så är vårt intryck att den lokala vänstern i Malmö/Skåne är något frånvarande från detta. Vi hoppas det ska förändras. Strejkvakterna är på plats under vardagar utanför Teslas verkstad på Boplatsgatan 2. Åk dit och uppvakta strejkvakterna. Gör aktioner. Visa solidaritet. Elon Musks Teslaföretag är en symbol för den moderna, högteknologiska kapitalismen, styrt av en allt mer fascistoid galning som försöker öka exploateringen av arbetarklassen världen över. Tesla är en del av den gröna kapitalismen som hävdar sig vara ren men bygger på exploatering av Lithium i t.ex. Bolivia och därmed också kräver imperialistisk kontroll över denna resurs (något som fick Musk att skriva att "we'll coup whoever we want!" på Twitter när USA:s inblandning i att störta regeringar i Bolivia uppmärksammades). Denna kamp drar också in nationella frågor, Almega, den värsta av arbetsköparföreningarna, har föreslagit att det är tvunget att förstöra strejkrätten än mer på grund av denna strejk.

Det är värt att notera att vi är motståndare till samförståndspolitiken. Vi tillhör inte de som fetisherar LO, eller menar att kamper ägs av de som gjort sig till representanter för kamperna i fråga. Arbetarklassens gemensamma kamp hämmas av fackförbunden och socialdemokratins hegemoni. Men Teslastrejken öppnar dörren lite för att utvidga kampen, precis som Almega försöker göra från sitt håll. Strejken öppnar för att visa den makt som arbetare har: att de kan få hamnarna att stanna, verkstädernas maskiner att tystna och bilarna att sluta rulla. Det är där vi som revolutionärer måste verka. Bygga relationer, skapa motmakt och agera på de platser där facken inte vill eller kan agera för att försöka radikalisera, bryta upp samförståndet och angripa klassfienden. Därmed uppmanar vi alla kamrater att solidarisera sig med de strejkande arbetarna och delta i kampen. Är du osäker på hur du eller ditt sammanhang kan göra det eller vill göra det ihop med oss? Kontakta oss på autonomorganisering [at] riseup.net

Autonom Organisering

Länk: https://autonomorganisering.noblogs.org/post/2023/12/09/strejken-pa-tesla-en-uppdatering-fran-solidaritetsarbetet/

Kommentarer

Utgången avgör fackföreningarnas framtid att vara en självklar del av arbetsplatsen. Elbilar med torra batterier är lika värdelösa som handväskor för 10.000 kronor styck. E-bränsle är mycket bättre. Det finns inget viktigare än fackföreningar för arbetarklassen! Även om arbetarna äger produktionsmedlen så kommer det vara arbetare som behandlas dåligt och behöver juridisk hjälp. Bäst lämpade att sköta olika försäkringar är fackföreningarna. Felet är toppstyrningen.

64-åringen (+1 år, grattis till mig själv).

Felet med fackföreningarna är de evighetsanställda funktionärerna. Någon gör ett bra jobb som arbetsplatsombud, har en himla tur att bli funktionär med lägre medelklasslön och en trygg arbetsmiljö på ett fackförbundskontor. Personen förborgerligas. Där uppstår hierarkierna. Stora fackförbundskontor är av ondo. De anställda på förbundskontoret som oftast kallas "hovet" bildar en egen sluten värld. Oftast mobbar de varandra. Alternativet är små fristående enheter med arbetsjurister, medlemsregister. Fackföreningstidningarna bör vara flera och uppdelade i olika brancher inom fackföreningen och helst dagliga. Det bör vara högsta beslutande rådet som gör tidningen! I verkligheten så är fackföreningstidningarna långt ner i den interna hierarkin på ett fackförbund. Arbetsplatsombuden bör kollektivt styra fackföreningarna med konsulthjälp av jurister, medlemsregister och ekonomer.

64-åringen.

Kommentera

captcha