Inlägg

2020-12-16

STADIG INTET GLEMT & INTET TILGIVET

I dag for 14 år siden sætter vi byen i brand. Det gør vi, fordi kommunen sælger vores hus til en kristen sekt og i årevis er ude af stand til at finde nogen som helst former for løsninger.

D. 16. december 2006, i årene forinden og i tiden helt op til rydningen af huset d. 1. marts 2007 kæmper vi for huset.

Ikke kun for vores, 'de unges', skyld, men også fordi huset er vigtigt i en langt bredere forstand. Huset bliver bygget i 1897 som et Folkets Hus, som arbejderbevægelsen selv har betalt og bygget. Og huset er der, hvor 8. marts, Kvindernes Internationale Kampdag, bliver stiftet i 1910. Kampen for Ungdomshuset er også klassekamp og kvindekamp - og så mange flere kampe i én!

-------------

I 1996 er der en omfattende brand i vores Ungdomshus på Jagtvej 69, hvorefter Kommunen vil lukke huset. De mener, at det er for dyrt at reparere det. Vi reparerer selv huset ogbrandmyndighederne godkender reparationerne. Brugerne og kommunen indgår herefter en driftsaftale.

I 1999 sætter kommunen alligevel Ungdomshuset til salg, og efterfølgendestarter en ny kamp for husets overlevelse.

Huset ender i hænderne på den kristne sekt Faderhuset i år 2001. Vi forsøger igennem Fonden Jagtvej 69 bl.a. flere gange at købe huset tilbage fra Faderhuset, senest d. 12. december 2006. Faderhuset afslår igen.

D. 14. december 2006, dagen, hvor huset oprindeligt skulle ryddes, afholder vi en kæmpe stjerne-demonstration på Rådhuspladsen med mere end 5.000 deltagere samt talere fra fagbevægelsen, politikere etc. Kravet er, at politikerne må finde en løsning. Samtidig er der møde på Rådhuset, hvor der er stillet forslag om, at kommunen skal købe huset tilbage. Det afvises.

Huset er herefter for første gang siden kommunen giver os huset i 1982 et besat hus. Om aftenen holder vi BZ-fest, og der oprettes nonstop piratradio på frekvens 101,8 i København, der opdaterer med nyt om Ungdomshuset. Næste morgen, d. 15. december, skyder vi fyrværkeri og spiller Breaking the Law fra taget og ud af alle vinduer med alt det lydudstyr, vi har i huset.

D. 16. december 2006 afholder vi endnu en demonstration. Denne er anderledes - den er uanmeldt og kompromisløs. Vi reagerer på, at forhandlingerne er gået i stå. Rådhuset giver op og melder ud, at der ikke kan findes en løsning, hvis Faderhuset ikke vil acceptere buddene fra Fonden.

Vi har i årevis prøvet alt. Men vi er ikke klar til at give op. Og det sender vi et klart signal om. Demonstrationen d. 16. december ender med bål og brand i gaden og i store gadekampe med panserne.

På det tidspunkt har politiet eftersigende ikke kastet gas i Danmark siden 1990’erne - den dag løber de tør for gas.

En artikel et års-tid senere i det danske politis fagblad skulle have kaldt demonstrationen d. 16. december 2006 for det største koordinerede angreb på dansk politi siden Anden Verdenskrig. Det afsløres samtidig at Københavns politi den dag brugte gas, der er ulovlig at anvende mod mennesker.

Efterfølgende kæmper vi videre helt op til rydningen d. 1. marts 2007. Vi laver støttearrangementer og holder møder med kommunen og folketingspolitikere.

Og vi bliver ved efterfølgende. Kampen kæmpes i retten, med kommunen og på gaden. Vi holder demonstration hver eneste torsdag i over et år - 70 demonstrationer - indtil vi har drænet politiets ressourcer og fået et nyt hus.

Vi mister Ungdomshuset på Jagtvej 69. Et historisk hus. Folkets Hus. Vores hus. D. 1. juli i år, var det 12 år siden, vi fik nøglerne til 'Det Nye Ungdomshus' på Dortheavej 61. Og vi er her stadig.

Noget er værd at kæmpe for!

Ungdomshuset

Kommentarer
Bra! (men lite svårt att läsa på danska) Breaking the law, på full volym med fönstrena vidöppna... Låter bra! Kristna sekter är väldigt jobbiga, för ibland vill dom inte ens lämna en ifred. Jag gillar inställningen ( i rubriken) också, att inte glömma och förlåta(intet tillgivet). Vilket så klart är på tvärs med det kristna påbudet "vända andra kinden till": en inställning som bäddar för att personer/grupper tror dom kan göra hur dom vill utan efterverkningar/konsekvenser och att det ska tigas ned och sväljas.

Lokal förmåga (min nya signatur)

Kommentera

captcha