Inlägg

2021-07-26

SNUTEN PÅ MINUTEN #2: DRÖNARE

Det andra avsnittet av COPWATCH:s nya filmserie handlar om snuten och drönare.

Svenska snutar har fått alltmer makt att bestämma vilka de ska övervaka med drönare. Resultatet? Allt oftare använder snuten drönare i tjänst, på olika sätt. Hela bostadsområden filmas kontinuerligt med drönare, och snuten använder drönare för att dokumentera demonstrationer. Det innebär att människor som vare sig är misstänkta för, eller begått, brott bevakas. Den så kallade rättsstaten använder filmmaterial från drönare som bevisföring, för att i efterhand sätta dit folk.

Vi som övervakas är inte sällan de som demoniseras och marginaliseras i samhället, som arbetare, fattiga, icke-vita och radikala.

Som bekant skyddas snuten av lagen. Ganska nyligen instiftade den svenska staten lagen om “sabotage mot blåljusverksamhet”(2020). De som uppfattas sabotera snutens verksamhet riskerar höga fängelsestraff. Om du hindrar snuten från att filma dig med drönare är det inte omöjligt att det kan räknas som blåljussabotage. ACAB includes cop drones!

För dig som inte vill bli filmad av snutdrönare, om du inte vill bli igenkänd av snuten, för den som vill undvika snutens repression, är det bra att ha koll på snuten och dess drönare. Exempelvis vilka drönare svenska snutar använder, och hur drönarna fungerar.

Be careful with each other, so we can be dangerous together…


*Intressant vidare läsning (tyvärr med dåligt råd i slutet, ring inte snuten!):

https://www.popularmechanics.com/flight/drones/how-to/a16756/how-to-shoot-down-a-drone/

(Snuten på Minuten är en filmserie för alla som vill avskaffa polisen. Har du förslag på ämnen till avsnitt? Tipsa gärna oss på Wickr: anarkotips01, anarkotips03)


👉 Avsnittet om drönare:

https://youtu.be/PhKiFN-0VAI

👉 Texten:

https://anarkism.info/2021/07/20/snuten-pa-minuten-avsnitt-2-dronare/

COPWATCH

Kommentera

captcha