En revolutionär infoportal
2019-02-04

SL bär ansvar för ordningsvakternas våld

De senaste dygnen har vi tagit del av fruktansvärda bilder och vittnesmål som visar hur ordningsvakter i tunnelbanan attackerar en gravid, afrosvensk kvinna och hennes femåriga dotter i samband med en biljettkontroll. För bara någon månad sedan angreps poesifestivalbesökare i Rinkebys tunnelbana av ordningsvakter och polis och nyligen utsattes en kvinna för våld av ordningsvakter på Östermalmstorgs tunnelbanestation.<del></del>

Det finns få offentliga verksamheter som jobbar så hårt på att förknippas med ordet 'trygghet' som SL, även om många politiker vill sprida konceptet till fler områden. Men trygghet för vem? Rapporterna om allt från klämskador i spärrarna till hetsjakt på papperslösa, rasprofilering vid biljettkontroller och ordningsvakter som brukar övervåld verkar aldrig ta slut. Varken dyrare spärrar, högre avgifter, fler övervakningskameror, fler biljettkontroller eller ökad närvaro av polis och vakter i "utsatta områden" har gett någon positiv effekt. De borgerliga politikerna som fattar beslut om kollektivtrafiken i landstinget har noll intresse av att den ska vara det gemensamma, offentliga rum som stockholmarna är beroende av för att kunna röra sig i staden. De har tydligt visat att det är hårdare tag, förbud och kontroll som gäller.

Varför anser vissa att det är okej att gravida kvinnor blir misshandlade för en förmodat saknad biljett på 30-40 kronor? Varför accepteras spärrar som medvetet ställs in för att klämma och skada människor? Jo, för att högerpolitikerna vill göra kollektivtrafiken till en disciplineringszon för samhällets svaga. SL:s ordförande, trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons, vill ha Stockholms tunnelbana som experimentzon för tiggeriförbud. Den blågröna majoriteten i Stockholm vill ha 100 nya våldsbejakande ordningsvakter med 2 veckors utbildning i våld och batong till att "bistå med sociala insatser".

Vi resenärer behöver solidarisera oss och organisera oss. Både för vår gemensamma säkerhet och för rätten att resa fritt och kunna vara en del av staden. Avgiftssamhället försöker få oss att känna oss som kunder istället för resenärer där de som inte har råd är inte välkomna till stadens livsnerv. Det hade kunnat vara helt annorlunda, det finns ingenting som säger att kollektivtrafiken ska vara en stängd och våldsam miljö. Se bara på den franska staden Dunkerque där de nyligen införde nolltaxa, vilket har lett till trevligare stämning ombord. Tillsammans kan vi se till att alla som behöver får åka med, och ställa krav på politiker i SL:s ledning. Vi köper inte deras skitpolitik med strukturell rasism och våld.

Fortsätt markera mot vardagsrasismen, fortsätt filma ordningsvakter som begår övergrepp och demonstrera den 23 februari mot polisens och ordningsvakternas övervåld!

Planka.nu

Länk: https://www.facebook.com/events/399603550803152/

Kommentera

captcha

Senaste Media

Avsnitt 9 - Batikens revolutionära nyans by Komintern
WHAT IS VIOLENCE?
Avsnitt 8 - Nja till livet by Komintern
Instant Karma: Idiot Neo-Nazi sets himself on fire while trying to burn down synagogue
Avsnitt 7 - Ende Gelände by Komintern