Inlägg

2020-12-23

Sjuksköterskedemonstration utanför Nova i Lund

I söndags, den 20/12, så var tre sjuksköterskor på köpcentret Nova i Lund för att demonstrera och uppmärksamma folk på riskerna som deras sista minuten-julklappshandlande innebär. Nedan följer några av våra tankar kring demonstrationen, ordningsvakternas agerande samt hur vi (som rörelse) kan lära av deras grymma initiativ.

Målet med deras demonstration var att uppmärksamma den uppenbara risken med smittspridningen som kan ske när många, för varandra okända personer trängs i butiker, och hur ökad smitta i sin tur drabbar vården som redan är överbelastad.
Efter bara 15 minuter så blev sjuksköterskorna bortkörda av ordningsvakter. Från vad man kan se på bilderna så bryter inte sjuksköterskorna mot någon av rekommendationerna som finns. De befinner sig utomhus, har både ansiktsmask och visir och håller avstånd till varandra. Ordningsvakterna körde ändå bort dem med hänvisning till att de stod för tätt ihop och för nära ingången.

Bild på sjuksköterskornas demonstration utanför en av ingångarna till Nova.

Bild på när vakterna tvingar bort deras demonstration

Det är dock svårt att tro att kunderna där inne hade lika mycket skydd och höll lika stort avstånd som sjuksköterskorna gjorde, men självklart får de vara kvar. För ordningsvakter är enbart till för att skydda företagen. Och företagen vill såklart inte att det ska stå vårdpersonal och informera om riskerna med att shoppa. Det hade ju kunnat få folk att tänka om och åka hem igen och så får vi inte riskera att börja hålla på när vi lever i ett kapitalistiskt samhälle.

Demonstrationen i söndags visar på en enorm kämpaglöd och vilja till förändring bland vårdarbetare. Samtidigt som det inte är rättvist att det är de som ska ägna sin lediga tid åt att demonstrera. Vården har under många år varit överbelastad och sedan corona kom för snart ett år sen så har det blivit så illa att man dagligen undrar över hur länge kommer det faktiskt gå?

Sjuksköterskornas demonstration är ett bevis på att det visst går att göra demonstrationer och bedriva direkt aktion trots corona. Den visar också att vi inte har några som helst ursäkter för att vi inte skulle kunna bedriva kamp trots restriktioner och smittorisk.

Nästa gång ska det vara vi som sprider information om absurditeten kring att trängas i butiker för att köpa grejer ingen hade saknat om de inte hade, mitt under en pandemi.

All solidaritet och respekt för alla er som arbetar inom vård och omsorg.

Autonom organisering

Kommentarer
Går knappt att tro det är sant.. Bra av sjuksköterskorna! Och bra text av AO som spred detta.

Lokal förmåga

Det bra med pandemier är att det blir så tydligt hur profiten går före människoliv i kapitalistiska system.
Sjuksköterskor tvingas avsluta sin demonstration så att konsumenter inte blir obekväma.
Fattiga länder får vänta till 2024 på sitt vaccin.
Ryan Air säljer biljetter till Sverige även om det är reseförbud via Storbrittanien och Sverige.
Listan kan göras lång.
En annan pandemi är möjlig.

Skalman

*nickar instämmande med Skalman*

Jose Tequila

Kommentera

captcha