Inlägg

2021-06-22

Sett i Lund

Sett på Centerpartiets lokal i Lund, den 22:e juni.

lol

Kommentarer

Lustigt. Men skippa hammaren och skäran för hellskotta, om ni inte ÄR stalinister förstås, men vad gör i så fall anarkism-A:et där?

Men peppigt att se denna förstörelse mot auktoriteternas lokaler! <3

Lyktan

vad i helvete gör hammaren och skäran bredvid ett anarkist A? Skärp er..

Annars, bra aktion. Det verkar som att direkt aktion börjar bli en grej i Skåne igen. Snyggt.

Vi glömmer aldrig Kronstadt

Tråkigt med outbildade som av någon anledning inte vet att hammaren och skäran har existerat som symbol för arbetarrörelsen innan och i många andra sammanhang än Sovjet.

Korsch

Ja och svastikan var en indisk symbol för solen. So what

History Matters

Oavsett symboler osv kul att se direkt aktion, mer av den varan!!

Annie fan

Svar till Korsch:
Jag tror inte vi är mer outbildade än andra. Men att det förknippas med Sovjet går inte att förneka. Hammaren och skäran ser jag som bortom räddning även om det nu skulle vara så att den funnits i "många andra sammanhang" innan. Det ända jag hittar vid sökning på nätet är att kombinationen av hammaren och skäran "funnits i andra sammanhang" och en bild på ett chilenskt mynt, dock inte korsade på Sovjet-vis. Men du får gärna upplysa om var den använts mer, för oss historieintresserade.

Lyktan

Hammaren och skäran används av långt fler än stalinister, bara kolla vilken autonom demo som helst i t.ex Tyskland (eller för den delen Lund).

Hmk

så ditt argument är alltså att många ickestalinister använder stalinistiska symboler. Okej

Frasradikal

Jag tycker man ska få använda hammaren och skäran, den är ju inte "stalinistisk" i sig lika mycket som anarkist-a:et inte tillhör punkare eller ACAB tillhör skinheads och fotbolls ultras.

Men fanns hammaren och skäran verkligen innan Sovjetunionen i relation till den socialistiska rörelsen? Ur den tidiga arbetarrörelsen i Sverige var ju ofta olika sorters gesäll/skråsymboler vanliga för fackliga fanor, man hade också ofta facklor, handskakning, en soluppgång, slagord, någon person, slagord eller fraser, nästan lite religiösa motiv, fanor och röda flaggor på fanan, osv. Man var minst sagt mycket mer kreativa med sina fanor som man bevarade så väl, nog la det också vissa spöken kvar på arbetarledarnas hjärnor från de olika ordenssällskapen.

rosazetkin

svagt att jämföra punkare med det fruktansvärda stalinistiska systemet. Men visst, allt är ändå bara kitsch utan innehåll för vänstern nu

History Matters

Från det italienska 60/70-talets autonomia-rörelse. Det verkar alltså finnas en ganska lång tradition av symboliken. Det verkar ju också som att symboler kan betyda olika saker i olika kontexter,

Hmk

Om symbolen förknippas helt med sovjet beror på vart i världen man befinner sig.
I östeuropa så kan vi nog alla gissa vad den symbolen betyder, medan i Sverige är den mer accepterad, i vilken grad den är accepterad kan diskuteras.

Det som jag reagerar mest på är väl hur oattraktiv den är som symbol. Vad är det för fel på röda stjärnor? ;)

Hasse

Anarkister Och Kommunister Slogs mot varandra rätt rejält i Spanska inbördeskriget och har inget med varandra att göra alls.. Annars fint..

Silent Kebab

Att använda hammaren och skäran tillsammans med ett anarkist-A är inte alls konstigt utan har gjorts både i Sverige och utomlands under 1900-talet.
Eftersom spanska inbördeskriget nämndes så kommer här som exempel en trycksak från CNT/FAI:Lika lite konstigt är det att vara anarkist och kommunist (samtidigt). De flesta anarkister har historiskt också varit kommunister (undantaget lite mer obskyra individualistiskt lagda anarkister på kontinenten eller i USA, ryska nihilister och en del religösa anarkister). Om man vill kan man säga anarkokommunister men jag tycker det finns en poäng i att säga bara anarkist. Dels för att kommunist är ett ord med lite jobbigt historiskt bagage i de flestas ögon (öron? :)), dels för att det känns som en onödig och lite nördig positionering med ”anarkokommunist” men också för att det bör ses som en självklarhet att man som modern och rationell anarkist givetvis också är kommunist, dvs en förespråkare av kapitalismen och klassamhällets avskaffande :)

En kul historiskt anekdot är att Lenin i samband med ryska revolutionen fick bråka en hel del för att få med sig folk på att byta namn på partiet från Rysslands socialdemokratiska arbetarparti till Rysslands kommunistiska parti (senare Sovjetunionens…). Många i partiet tyckte inte om order kommunist eftersom det var så starkt förknippat med anarkister (!. Lenins argument var att det var bättre att bli förknippad med anarkister än med socialdemokrater (betänk att detta var efter 2a internationalens totalkollaps iom Första världskrigets utbrott).

Janne Knuda

Svar till Janne Knuda:
Kommunism betyder inte endast kapitalismens och klassamhällets avskaffande. Alla anarkister är emot kapitalismen och klassamhället, men alla är inte kommunister.

Lyktan

Nu killgissar jag, men kom inte cirkel-a som symbol under 68-revolten?
Att anarkisterna under spanska revolutionen använde den är inte så konstigt, men har anarkister i Sverige använt sig av hammaren och skäran efter att cirkel-a blivit en accepterad och använd symbol?

Hasse

Derp derp stalinism :( Derp derp hammaren och skäran!!!!! Min sorg är svart som fanan.

UPP TILL KAMP MOT FEL EMOJIS!!!!!!!!

Malatestas våta dröm

jag struntar hur gammalt det är! efter sovjet är det PINSAMT av anarkister att använda den symbolen, i något sammanhang eller kontext

History Matters

(Delvis) svar till Hasse:
Cirkel-A:et började dyka upp kring allt mer kring mitten eller slutet av 1960-talet även om det enligt internetkällor finns bilder från spanska inbördeskriget med symbolen. Dessa bilder har jag inte lyckats hitta. Emblemet för Spanska avdelningen för Första internationalen är ganska likt också.

Jag tror hammaren och skäran var förknippad med Sovjet och möjligtvis andra marxister tidigt. Så varför leta obskyra exempel på när icke-leninister använt det för att rättfärdiga ett användande av hammaren och skäran idag? Det viktiga är väl hur vi når ut med budskapet, och då kan man lika gärna skippa den.

Lyktan

Sida 1 Nästa

Kommentera

captcha