Inlägg

2018-01-14

Sammanfattning av NMR:s besök i GBG

Nedan följer en sammanfattning av gårdagens händelseförlopp.

Natten mellan fredag och lördag, och under lördagen gjorde NMR ett försök till "nationalsocialistisk offensiv" i Göteborg. Detta försök genomförde lokala nazister uppbackade av en stor andel tillresta meningsfränder.

Igår förmiddag samlades medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen på Avenyn och strax därpå Järntorget och Kungsgatan. Aktionen hade föregåtts av ett antal nattliga försök till klistermärkesuppsättning och dylikt i och runt Göteborg, vilket resulterade i ingripanden från polisen som bland annat konfiskerade ett antal smällare.

På Järntorget samlades omgående en skara människor med flaggor för att protestera mot nazisternas närvaro. Polisen såg sig efter ett tag tvungen att med avspärrningsband separera motdemonstranter från nazisterna. Detta ledde till att NMR lämnade torget i samlad trupp, eftersom avspärrningarna i praktiken omöjliggjorde flygbladsutdelning.

De blev emellertid snabbt stannade och omdirigerade av polisen. Motdemonstrationen var dem hack i häl. Efter en kortare promenad ankom nazisterna till Domkyrkan för att ansluta sig till den grupp som uppehöll sig vid Kungsgatan. Även motdemonstranterna samlade sig. Uppenbarligen kände sig nazisterna besvärade av situationen, eftersom de gjorde ett tämligen obegripligt utfall mot några poliser. Detta resulterade föga förvånande i att 20 nazister blev omhändertagna eller gripna. Kvarvarande NMR:are begav sig efter detta tilltag hemåt.

Lördagens aktion var en i raden av nationellt organiserade blixtaktioner NMR ägnat sig åt i Göteborg, eftersom de inte klarar av att utföra konventionella manifestationer och demonstrationer i staden. Inte heller blixtaktionsmodellen har visat sig problemfri i en stad med en stark antifascistisk prägel. Gårdagen visar att man med små medel och med en folklig antifascism i hög grad kan försvåra för nazisterna.

Nedan syns några av alla fina flaggor som vajade i motdemonstrationen.

¡No pasarán!

GAF

Länk: https://www.facebook.com/AntifascismGbg/photos/a.1581481968809956.1073741828.1576817205943099/1843045625986921/?type=3&permPage=1

Kommentera

captcha