En revolutionär infoportal
2019-08-01

SAC utanför Svenskt Näringslivs kontor i Malmö

Idag träder en ny lag i kraft som inskränker vår rätt att vidta stridsåtgärder. Senast igår hade vi planerat stridsåtgärder i form av en blockad mot en restaurang i Malmö. Vi behövde aldrig genomföra blockaden, restaurangen gav med sig när de såg hur många som planerade att delta.

Istället tog vi tillfället i akt att skicka en hälsning till de som tjänar på den nya lagen. Redan 2005 publicerade Svenskt Näringsliv en rapport där de önskade sig delar av lagen som börjar gälla idag. Då hade det inte varit någon hamnstrejk sedan 1988. När arbetsköparsidan pratar om ordning och reda på arbetsmarknaden menar de mindre möjligheter för arbetare att påverka sina arbetsförhållanden och protestera mot orimliga villkor.

Med den nya lagen blir det otillåtet att vidta stridsåtgärder vid rättstvist eller i annat syfte än att teckna kollektivavtal. Finns det redan kollektivavtal på en arbetsplats, oavsett om de som tecknat avtalet har medlemmar där eller inte, kan de anställda inte med hjälp av varslade stridsåtgärder driva igenom nya krav eller protestera mot att en kollega sägs upp.

Igår samlades vi utanför Svenskt Näringslivs kontor i Malmö för att visa dem att vi inte kommer ge de utrymme att fira sin nya lagstiftning. Vi lovar att vi hittar andra vägar att nå fram. Vi vet att vi vinner våra kamper genom solidaritet och organisering, oavsett vilken lagstiftning som råkar gälla för tillfället.

Tack till alla som hade tänkt delta i blockaden och till alla som var med igår. Vi ses nästa gång!

Malmö LS av SAC

Kommentera

captcha

Senaste Media

Paris: 5/12 December
S02E07 En rejvare, en lajvare och en crustare går in på en bar by Komintern
Trailer: Projekt riktat mot migrantarbetare 2020
[REPORTAGE] PARIS 16/11/2019 • MANIFESTATION POUR LES 1AN DES #GILETSJAUNES (#ACTE53)
S02E06 LIVE på Syndikalistiskt Forum by Komintern