Inlägg

2023-09-17

Rapport från global klimatstrejk 15/09/23

Som ett led i en nationell aktionsvecka för klimatet så samlade ett antal miljö- och civilsamhälleorganisationer i Lund till en demonstration för klimatet. Cirka 300 personer deltog, vilket gjorde detta till den största demonstrationen på minst sex månader i staden. Även vi var på plats och delade flygblad och våra klistermärken på temat “Kapitalismen förstör klimatet” vilket fick ett mycket bra mottagande, samt satte upp affischer inför Ende Gelände nästa helg i Tyskland. På plats fanns olika bokbord, flygblad delades ut från olika grupper och musik spelades av den vänsterorienterade blåsorkestern Röda Kapellet. Diverse tal hölls där vi framförallt noterade med glädje sammanvävandet av miljörörelsen och iranska/kurdiska rörelser där aktivister från denna rörelse deltog under parollen “Kvinna – Liv – Frihet.”


Vi deltog för att den senaste tidens eskalerande klimatkatastrofer visar tydligt en sak, att kapitalism och en hållbar planet inte går att förena. Klimatpolitik förblir populärt, men problemet är att det parlamentariska systemet som delar av klimatrörelsen försöker appellera till i grunden representerar den härskande klassens kortsiktiga vinstintressen. Därmed är ett antistatligt och antikapitalistiskt perspektiv i klimatrörelsen så viktigt. Medan vi närmar oss en situation med en värld som inte går att leva i så är liberal politik bokstavligen livsfarligt då den binder oss vid legalism, parlamentarisk politik och till kapitalistiska pseudolösningar i form av ny teknologi eller mindre reformer.

Vi uppmanar också fler kamrater att delta i klimatprotester och rörelser såsom denna aktionsvecka för att sprida antikapitalistiska perspektiv och praktiker. Till syvende och sist så är valet mellan livet eller profiten, mellan ett klasslöst samhälle där vi kan omorganisera produktionen till att vara hållbar eller en död planet.

Autonom Organisering

Länk: https://autonomorganisering.noblogs.org/post/2023/09/16/rapport-fran-global-klimatstrejk-15-09-23/

Kommentera

captcha