Inlägg

2019-12-10

Rapport från 6/12 i Finland

I fredags hölls den årliga Helsinki ilman natseja i Helsingfors - en antifascistisk demonstration som svar på den högerextrema marschen på Finlands självständighetsdag 6/12. Nazister från hela Europa var där men möttes inte bara av finska antifascister utan även av kamrater från Danmark, Norge och Sverige. Kämpa Stockholm var naturligtvis också representerade:

Redan på färjeterminalen i Stockholm syntes ett par kända ansikten från NMR. På båten satt gottegrisen Martin Saxlind och hans mannar och fikade och mös i flera timmar. Under tiden roade de yngre nazisterna sig med att fiska efter gosedjur och godis. Resultat okänt. Ett flertal lösdrivande nationalister sågs till på färjan, vandrandes ensamma med utmärkande symboler och runor. Under kvällen sattes det upp antifascistisk propaganda på strategiska platser på båten.

Vid landstigning var tull och polis väl förberedda. En av oss blev tagen åt sidan av polis för identifiering, visitation och fotografering. De stod redo med bilder och namn över kända figurer inom naziströrelsen och när NMR klev av fastnade de hos polisen. Där ska de enligt uppgift varit kvar i flera timmar.

Väl inne i Helsingfors så var det stor polisnärvaro. Polisbilarna stod täta längs gator och kring nazisternas mötesplats. Ett okänt antal svenska nazister blev stoppade i tunnelbanan och några ska inte ha fått fortsätta till mötesplatsen då de haft ”föremål som inte är tillåtna på demonstration”. Vi tog oss ner till Medborgartorget där ca 200 nazister hade samlats. Runt dem fanns media, deras egna fotografer, kravallpoliser och ett fåtal Helsingforsbor som kommit för att beskåda hatet. En svensk aktivist gick runt med prideflagga vilket provocerade flera av nazisterna. Efter en stund omhändertogs aktivisten bryskt av polis.

Marschen frontades och kantades av Soldiers of Odin. I leden syntes svartklädda män, småpojkar med balaklavas och mycket bomberjackor. I skaran sågs ett gäng främlingsfientliga symboler. Tyr-runan, varghaken och svastikan - symboler som inte är olagliga i Finland. Nazisterna bar även knappar med davidstjärnan, månskäran och hammaren och skäran överkryssade. Det heilades friskt (vilket inte heller är straffbart) och stämningen var helt klart hotfull. En hes finsk skinnhead skanderade ut hatiska ramsor på finska med hjälp av mikrofon och bergssprängare. Med i tåget fanns även Blood and Honour med en egen banderoll och vars medlemmar som såg ut som karikatyrer av skinnheads.

Polisbevakningen var massiv, både kavalleriet och piketen var på plats. Längs vägen satt människor på restauranger och i fönster och tittade sammanbitna på. Vid en korsnings så hade någon på andra våningen öppnat alla sina fönster och ut strömmade glad cirkusmusik. Detta fick oss att skratta högt! Tåget gick sedan ner i Hesperiaparken där nazisterna försvann i mörkret likt orcher. Där skulle det hållas tal och heilas. Vi valde då att gå mot Kamppi för motdemonstrationen.

När vi väl kom dit så möts vi av ett fullsmockat torg! Mer än 2000 personer samlade med syndikalistflaggor, Rojavaflaggor, banderoller och ljudbil. På frontbanderollen stod det ”Helsinki ilman natseja" - "Helsingfors mot nazisterna".
Vi hoppade in i den vackra blandningen av människor. Pensionärer och unga, akademiker och punkare. Vissa var maskerade och svartklädda, andra hade med sina barn och julshoppingpåsar. En manifeststion av Helsingforsbor som gick gemensamt mot hatet. Ur ljudbilen strömmade peppig musik. Finsk rap, 90-talsklassiker och annan musik alla kunde sjunga med till! Personer anslöt sig längs vägen och vi blev allt fler. Vi dansade tillsammans på Helsingfors gator, våra gator! Vid två tillfällen så sågs fascister till. De plockades snabbt undan av polisen och festen kunde fortsätta. Musiken pumpade ut ur ljudbilen och vi skanderade "Alerta Antifascista!".

Vår destination var Hesperiaallén. På sidan som var närmast nazisterna stod polis uppställda med hundar och vapen. Efter tal och musik skymtades facklor bakom polisfordonen på Runebergsvägen. Där kom ett fackeltåget, 612-marschen. Stämningen ändrades snabbt från varm och peppig till ilsken. Vi tog oss mot polisblockaden och försökte hitta en väg runt för att konfrontera fackeltåget. Folk höll ihop och skrek "ei natseja Helsinki" och andra slagord ackompanjerade av trummor.
När marschen passerat åkte polisfordonen efter fackelmobben, vilket gjorde att vi fick frihet att ta oss ut ur polisens blockad. Vi valde här att tacka för dagen.

Efter en bra och peppig dag så åker vi hem till Sverige med en tanke: vi har att lära av oss våra finska kamrater. Vi måste kunna enas bakom en banderoll mot fascismen och släppa in alla med pepp och värme. Använda oss av musik, något vi i Stockholm är väldigt dåliga på. Gatorna är trots allt våra och inte fascisternas.
Ei Natseja Helsinki!

Kämpa Stockholm

Länk: https://www.facebook.com/kampasthlm/posts/2860068410672693?__tn__=K-R

Kommentera

captcha