Inlägg

2020-06-24

Polisen pinkwashar med hjälp av sin kollega

Igår publicerade polisen på sin hemsida en artikel som heter "Polisen Alex: Jag är varken kille eller tjej". https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2020/juni/poli...
I artikeln kan man läsa att det var i september 2018 som Alex kom ut som icke-binär på sin arbetsplats. Då kan man tycka att om de nu vill gå ut med denna information om sin kollega, att de skulle gjort det då. Istället väntar de tills nu, ett och ett halvt år senare att publicera en artikel om Alex. Att de väljer att göra det just nu kan inte ses som annat än strategisk pinkwashing. Snuthatet växer och frodas, äntligen och med all rätt, överallt runt om i världen och det är klart att detta gör dem desperata och nervösa. Dessutom är det sommar vilket innebär pride. Kommunikatörer och presspersoner har förmodligen gått ihop och letat rätt på en person av alla 20.000 snutar i landet, som de kan intervjua för att rentvå sig. För att visa att poliser är vanliga människor. "Vem som helst kan bli polis".
En artikel de nu kan hänvisa till när undersökning efter undersökning publiceras som visar på hur poliser är överrepresenterade kvinnomisshandlare. När polisen begår strukturellt homofoba och transfoba handlingar. Då har de denna artikel som de enkelt kan länka i twittertrådar och sedan fortsätta få betalt av oss skattebetalare för att i allmänhet använda sig av övervåld och trakasserier och detta i synnerhet mot redan utsatta grupper.

Artikeln delades även på Polisens twitterkonto [ https://twitter.com/Polisen_Sverige/status/1275420... ], vars kommentarsfält snabbt fylldes av trans och homofobi och sexism men också av glada tillrop. Folk som uttryckte sin glädje och beundran för att polisen är sådana bra förebilder. Som delar med sig av Alex berättelse som så tydligt visar på att vem som helst kan bli polis. Våra Svenska Poliser är till för alla.

Vi har lätt för att ta till oss konkret information. Vi ser hur polisen på ett utstuderat rasistiskt sätt mördar folk. Och tusen och åter tusentals personer går ihop i demonstrationer, kampanjer och sprider information om morden. Gemene person ser filmer, bilder och läser historier om hur svarta personer sedan urminnes tider blivit utsatta för rasistiskt våld av polisen. Även om få är aktiva antifascister så är de flesta i Sverige åtminstone emot rasism, inte på ett så progressivt sätt men på ett sossigt, jag är medmänniska-sätt.

Polisen ser hur allmänheten i allt större utsträckning börjar ifrågasätta dem och deras "kompetens". Något som leder till att vi runt om i världen mobiliserar mot dem. Deras kontor brinner upp, deras hästar rids iväg på av aktivister, deras bilar brinner, affärer raidas och deras instutioner till och med avvecklas för att man (äntligen!) insett att polisväsendet inte är något som fungerar.
När de nu delar Alex berättelse kan de återigen få det greppet om oss som de vill ha. För hejaropen i twittertråden om Alex är exakt vad de vill ha just nu. Folk återgår till att se polisen som bra, "men såklart finns det rötägg det finns det överallt", och man slipper tänka så radikala tankar som att avveckla polisen eller som att alla poliser är svin. För det är jobbigt. Polisen har jättemycket makt och det är jobbigt att gå emot den, repression suger och är något som alla vill undvika.

Polisens artikel om Alex som genererar beröm och uppmuntran om "En Bra Poliskår" är inget annat än en strategisk pinkwashing. Varför skulle den annars publiceras nu när den funnits att skriva om sedan september 2018. Den publiceras nu att få oss att sluta upp med våra nya, revolutionära ACAB-tankar om att avveckla polisen. Med denna artikel vill de återigen få oss till att på ett försiktigt, reaktionärt jantesätt uppmuntra till 'bra poliser'.

Alex berättelse ifrågasätter jag inte. Men det finns inga bra poliser och det kommer aldrig finnas en bra poliskår som vi kan lita på. Våldsmonopolet polisen besitter, det besitter de oavsett hudfärg, kön och sexuell läggning. Polisers uppgift, oavsett vem de är, hur de ser ut eller var de kommer ifrån, kommer aldrig vara att skydda och hjälpa oss. Oavsett vem som är polis så är dens uppgift att skydda stat och kapital, till varje pris och på vår bekostnad.

Zelda

Kommentarer

Intressant inlägg, Zelda! Mina tankar(mest om polisen): Skydda svinrika as till boomer-YOLO-gubbar (oftast nationalist-tönter) ( som känner sig lite som världsnödvändiga genier ), "skydda" en vård som numera mestadels beror på hur mycket cash du har, vilken nation du råkat födas i, eller vilken "social status" du har, "skydda" Fort Europa(ultra-töntigt), osv, osv, osv.

Angripa, trakassera och trycka ner, på det stora hela, rätt ofarliga mänskor, som om dom när-som-helst skulle kunna börja bli totalt livsfarliga, mer obehagliga än dom svinrika grisarna till boomer-gubbar. Yeeyee, det finns mycket att säga, om polisen och annat. Visst, jag tycker det är bra att transpersoner och queers vågar och kan vara öppna, men polisen... Iofs livsfarligt om hela ens identitet bygger på anti-intellektuella konventioner och snuttiferade filosofi-versioner av "vi vågade inte döda av alla arketyper/"förebilder" i vår barndom".


(kortade ner resten för jag var onykter, men vill ni ha det så säg det)

Fortfarande olyckligt förälskad i hon som svarade "till vilket syfte?"

Bra skrivet Zelda, du har flyt.

Staffan / Konst & Politik

Kommentera

captcha