Inlägg

2019-01-02

Nyår vid Fosie-anstalten

På nyårsafton samlades ett tiotal personer vid Fosie-anstalten i södra utkanten av Malmö för att fira det nya året med de som hålls fängslade av staten. På den insynsskyddade delen av anstaltsområdet, anstaltens baksida, sköts raketer och en banderoll lystes upp inför de som tittade ut genom gallren. Det kastades även knallkulor på stängslet. Under tolvslagets ståhej upptäcktes det att andra, som inte kommit tillsammans med de församlade, sköt fyrverkerier på andra sidan anstalten. Medan raketerna ven genom luften cirkulerade snuthelikoptern ovanför och i lagom tid till att skumpan nått de församlades törstiga gommar, kom även en grupp specialsnutar av okänd karaktär. De bar små svenska flaggor på uniformerna, skyddsvästar utanpå kläderna, neddragen maskering och elpistolerna i hölster på magen. De kom i en omärkt skåpbil och senaste volvon, med vilken de körde över en äng för att komma fram till de firande. I släptåg hade de även en ambulans. Efter att snuten berättat att en inte får förmedla budskap ”över murarna” och en kort stunds munhuggande och försök att få se ID, fördes de firande bort från området, genom taggbuskar och ut på den intilliggande ängen.

Rätt spontant, blygsamt mobiliserat, utan tråkiga incidenter och med vad som verkade vara en uppskattad respons (fångar som vinkade och verkade roade av situationen som uppstod med snuten), var det kanske det trevligaste nyåret flera av de inblandade haft på länge.

Nästa år ses vi där igen, lika namnlöst, lika ledarlöst men med fler fordon och kamrater. Så länge fängelserna finns, kommer vi att kasta knallkulor på stängslen och visa de inspärrade att de inte är ensamma mot staten.

Murklåda

Kommentera

captcha