Inlägg

2023-07-08

Nummer 2, 2023 – Mäns Våld

Är feminismen meningslös? Nyliberala krafter ägnade de senaste årtiondena åt att på ett effektivt sätt avpolitisera kampen mot mäns våld och patriarkatets makt. Feminismen gjordes både till en vara som kunde krängas och till ett emblem, en tom signifikant att fylla med lite vad som helst i marknadsföringssyfte.

Vi har sett feministiska regeringar, feministisk opposition, feministiska reklamkampanjer, feministisk media, feministiskt näringsliv. Stötta systerskapet och köp en inspirerande tröja med ordet ”feminist” tryckt över bröstet. Den har tillverkats i en feministisk sweatshop där kvinnliga arbetare lyfts ur fattigdom! Det har varit feministiskt med billig städhjälp, feministiskt att sälja bantningskurer maskerade som detox, feministiskt att stå upp för rätten att köpa sex. Vi har tvångsmatats med #girlboss och kvinnligt entreprenörskap tills det stod oss upp i halsen.

Sedan dess har de reaktionära vindarna tilltagit. Det är inte längre lika hett att paketera exploateringen i en feministisk låda. Abortmotstånd och transfobi har blivit huvudfrågor för den internationella högern. ”Genusideologin” pekas ut som nationens, familjens och kulturens huvudfiende, samtidigt som engagerade feminister blir hotade eller rentav mördade. En våg av kvinnomord sköljer över oss, men beskrivs en och en som enskilda händelser.

Hand i hand med våldet mot kvinnor, transpersoner, migranter och andra går den förnyade militarismen, upprustningen och krigföringen. Den globala kapitalismens systemkris skärper alla motsättningar – mellan nationer, mellan klasser, mellan kön. Krigsregimen kräver att pojkar görs till män som kan skydda sina kvinnor.

Mäns våld är på frammarsch, men det är också ett bekant våld som alltid har präglat vår tillvaro. Det här numret handlar om våra pappor, partners, ex, och om totala främlingar. Det handlar om våldets territorier: hemmet, gatan, vårdnadstvisten, charterdestinationen, webben, kriget. Om hur den enskilde mannens våld reproduceras och understöds av samhället. Om hur mannens rättigheter aldrig ifrågasätts medan den som flyr våldet får betala ett högt pris. Det handlar om hot och kontroll, om köp och sälj, om slag och våldtäkter och tunga vapen.

Men det är inte bara reaktionens vindar som blåser. Det senaste årtiondet har sett ett uppsving för feministiska massrörelser som saknar motstycke. Det är rörelser som åter har politiserat mäns våld och visat på behovet av kollektivt självförsvar. Som utgår från den mångfald av personer och positioner som mäns våld riktas mot. Som hittar knutpunkter mellan de många feministiska kamper som förs och vågar se bortom en passiv ”jämställdhet”, mot ekonomisk och politisk befrielse.

Det här numret handlar om att bryta upp och gå vidare. Om att förlåta sig själv och placera skulden där den hör hemma. Om att förenas i kamp för gemensam frigörelse. Om strejker och självförsvar, om systerskap och intersektionell solidaritet. Feminismen är långt ifrån meningslös – den är det viktigaste vi har.

Tidningen Brand

Länk: https://tidningenbrand.se/brand/nummer-2-2023-mans-vald/

Kommentarer

Nya satirtidningen Larm (mot svenskt Nato-land) och gamla BRAND 🔥 bör stödköpas av igentligen oss alla.

63-åringen.

Om inte Brand anarkistisk tidning - som nu - vill skriva anarkistiska artiklar borde den byta namn.

Staffan

Brand har inte haft ett anarkistiskt perspektiv hur länge som helst. Finns det någon anarkistisk organisation i Sverige öht?

55-åringen

Menar Staffan att feminism och anarkism inte går ihop

Slugfest

Om man sätter ett annat ord före ordet anarkism så får man en anarkistisk inriktning (många har 2-färgsflaggor om man räknar svart som en färg). Anarkistisk feminism eller grön anarkism med mycket mera. Dessa inriktningar uppstår under 1970-talet oftast i samband med direkt aktion mot ett specifikt mål. Jag själv läser nu nästan enbart om anarkister fram till år 1914. Mest franska sådana tack vare Google translate som absolut bör bli verktyget för internationell förståelse. Långa översätta texter har dock en förmåga att repetera sig så små stycken med mellanrum bör i fortsättningen skrivas. På den tiden var anarkistisk individualism misstrodd som dagens anarkokapitalism (kapitalism är ett förtryck, de sammansatta orden är en omöjlighet). Jag tycker att 2000-talets anarkistiska definition av anarkistisk individualism betyder livsstilen och toleranser för främst HBTQIA. Anarkistisk kommunism och Anarkistisk kollektivism avser produktion och produkter. Samlingsdefinitionen av anarkismen är kamp mot alla former av förtryck och hierarkier. Ordets betydelse är ingen herre(man) = inga hierarkier närmast.


63-åringen.

Brand har väl i sin nuvarande redaktionella form på det stora hela varit mer av en autonom marxistisk än en anarkistisk tidning. Men jag tycker inte att texten ovan på nåt sätt sticker ut som oanarkistisk, och är därför en lite konstig utgångspunkt för en sån diskussion.

Svartkatt

63-åringen, är du en A.I.

Slugfest

Slugfest: Nej, det menar jag inte alls. (Anarkafeminism hade varit det självklara i det fallet). Men Brand kunde vara litet som anarkism.info - kan dom så kan Brandredaktionen tyckert jag. Det räcker inte med ett snyggt utanpåverk, innehållet måste svara mot benämningen "Brand anarkistisk tidning". Så är det knappast idag. Om någon annan ort, Göteborg, Malmö, Lund, Umeå exempelvis vill ta över så är det dags nu.

Staffan

65-åringen: Ja, visst finns det, Framåt kamrater och diverse lokala förmågor. Jag uppskiattar att det finns fler anarkister i Sverige nu än det fanns på 1970-talet men jag vet inte exakt. Antalet anarkosyndikali9ster är no ännu floer, att döma av de svartröda fanorna på olika demos.

Staffan

Det är ingen som bemödar sig med att sätta en A.I. på svensk anarkism. Oenigheten är för stor för att någon ska kunna samla de övriga. Endast Södra klubben imponerar på mig.

63-åringen.

www.endehors.net

Detta är min favoritsida just nu. Speciellt de historiska personernas liv och leverne. Sidan är fransk och Google translate klarar inte allt utan man får ha ordfantasi. De använder fet svart stil för att visa att här finns en länk. Länkarna är oftast tröga så man får studsa finger mitt i artikeln som också är en skärmbild på artikeln från tvitter, och länk till själva artikeln. Observera ämnesorden i vänstra spalten.

Till er som gör hemsidor så tycker jag att blå text bäst visar att här finns en länk till en undersida.

A.I. ❤️ boten Anna blev 63-åringen.

Det är sant som det är skrivet att skriv aldrig en länk för hand.

endehors.net

Är det www som är felet? Google translate översätter till UTANFÖR. Spalten upp till vänster, vilka är vi? De utgår från en (fransk) papperstidning för anarkistisk individualism. Kanske något för oss om betydelsen ändras. I Sverige valde Ungsocialisterna från början den anarkistiska kommunismen enligt Peter Krapotkin (jag använder den ursprungliga svenska översättningen av namnet som sålde de första böckerna i Sverige). Anarkistisk individualism skulle enbart passa konstnärer och Kolingen (seriefiguren. Det är ett smeknamn, det fanns inga Kolingar). I USA är anarkistisk individualism detsamma som ultraliberalism som i Sverige kallades Nattväktarstaten av kung Oscar II. Det vill säga att ordningspolisen bevakade och skyddade den laglösa kapitalismens egendom. Inte undra på att Ungsocialisterna valde den anarkistiska kommunismen. Anarkism är oförenlig med kapitalism. En producerande förening kan bara ha lika lön och inget annat. Ålderstillägg och erfarenhetstillägg är hierarkier.

Ber om ursäkt för min lördagssurhet (15/7). De gröna ickeparlamentara gröna grupperna gör en fantastisk direkt aktion.

63-åringen.

"Brand - anarkistisk tidning". Ja det borde den fortfarande vara efter mer än 100 år. Mathias Wåg är en skicklig grävande journalist och jag uppskattar honom för det. Men anarkist är han inte; jag skulle personligen föredra Svart Katt eller någon i hans krets som chefsredaktör för Brand - om han skulle vara intresserad vill säga, han har väl fullt upp med anarkism.info. Eller något av anarkistkollektiven i landet. Det går väl åtminstone att diskutera, eller hur?

Staffan

Kommentera

captcha