Inlägg

2024-05-26

Nu när eurovision är över, vad ska vi göra utan eurovision?

"Det är farligt för Sverige och för svenska intressen. Mitt budskap var och är att Sverige och EU står enat bakom att fördöma Hamas terrorattack och att Israel har rätt att försvara sig" - Uttalande av statsminister Ulf Kristersson

"En stad för alla kan inte ge plats för allt" - SvD ledare av Tove Lifvendahl

Det vi ser är ett vidrigt angrepp mot ett fredligt land, det är helt oacceptabelt. Vårt fulla stöd till Israel i denna svåra stund”, - Uttalande av Centerpartiets Muharrem Demirok.

Sverige bör frysa allt bistånd till Palestina till dess det råder fullständig visshet om att inte en krona går till vare sig terror eller antiisraelisk propaganda” - Uttalande av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson

Israel har en självklar rätt att försvara sig" - Uttalande av Socialdemokraternas Magdalena Andersson

Ovanstående uttalanden visar med tydlighet att nästan hela det parlamentariska etablissemanget, från höger till "vänster", numera stöttar Israel. Staten Israel är en hård apartheid och en västerländsk bosättarkoloni i Mellanöstern. Den kontinuerliga expansionen av israeliska bosättningar har tvingat tusentals palestinier att flytta till en mycket begränsad, diskontinuerlig och separerad mark. Detta har också resulterat i en begränsad rörlighet för palestinier, även inom palestinsk mark. Efter att den israeliska ockupationsmakten byggde en 750 m barriär, eller vägg, i Västbanken efter andra Intifadan blev det ännu värre. Väggen är den mest uppenbara symbolen av denna form av apartheid eftersom den tillåter den israeliska ekonomiska och militära makten att barrikera sig bakom ett stort fort och exkludera och marginalisera den av Israel konstruerade lägre klassen - palestinier. På det sättet blir den ockuperade och segregerade marken ett laboratorium av ny, avancerad, högteknologisk, digitaliserad, biometrisk fascism. Israel använder teknologier, infrastruktur (såsom väggen) och polis/militär för att eliminera, tvångsförflytta och kontrollera palestinier. På palestiniernas kroppar och själar testar staten Israel innovativa massförstörelsevapen, nya idéer för tortyr, och nya metoder för att sentimentalt, mentalt, och psykiskt krossa människor. Från experiment med hur många kalorier per individ som kan tillåtas släppas in i Gaza till bomber med vit fosfor. Israel mördar palestinier, tillämpar en modern versionen av fascism medan resten av världen låtsas att Israel är en liberal, progressiv, västerländsk stat som representerar den sista demokratiska regimen i Västasien. Västvärldens användning av internationell rätt - ett verktyg för dominans – avhumaniserar palestinier och förminskar deras lidande genom att inte erkänna det som sker som folkmord, och istället förs ett militaristiskt narrativ om krig mellan likställda parter. Så kallade "experter" tycks nästan få det att framstå som viktigare att förtydliga och definiera i vilka sammanhang vi får kalla något ett folkmord, rent juridiskt, snarare än att framföra kritik mot ett pågående mord mot ett folk.

Det pågår också en teknologisk apartheid mot palestinier, där människors tillgång till exempelvis 4G-nätverk och det statliga el- och vattennätet begränsas. Dessutom sker upprepade rivningar av bostäder. Israel har skapat ett undantagstillstånd, inte bara för sina utrensningsplaner, utan också för att profitera på sin högteknologiska industri. I Israels apartheid kan vi se den kritiska relationen mellan social kontroll och statliga försök att diskriminera, disciplinera och straffa befolkningar.

Under eurovisionveckan i Malmö upplevde vi en liknande situation. Ingenting att jämföra med den historia och det våld som miljoner palestinier har upplevt i flera decennier, men under dessa få dagar etablerade den svenska regeringen en polisstat i Malmö, något som vi aldrig har upplevt i sådan utsträckning innan. På gatorna såg vi en provokativ parad av teknologier och alla sorters snutar som förpestade vår rörelse i stadsbilden, på våra tak, i våra parker, i vår stad! En stad under ockupation. En stad som blev ett laboratorium för Tidöavtalet att testa sina totalitära metoder, sin apartheid mot invandrare, muslimer, palestinier, demonstranter, autonoma, vänster - alla som inte deltog i eurovisions "opolitiska folkfest". En stad för alla kan inte ge plats för allt, skriver högerns slödder i SvD. Samtidigt gav Malmöpolisen tillstånd till koranbränning mitt i stan, medan Malmö stad städade bort pro-palestinsk graffitti. Även på ställen som, av kommunen, är lagliga! Vi såg snutar från Danmark och Norge som blev bjudna på Malmös snutfest. Vi såg hyresvärdar som förbjöd användningen av (palestinska) flaggor. Vi såg kamrater som blev leggade utan anledning medan andra fick "polissällskap" hela tiden. Allt detta i en stadsdel - Möllevången - som är politiskt fientlig till den svenska högern, staten, och till Israels apartheid. Det är ingen slump att man, trots att det för alla som någonsin varit i Malmö var uppenbart olämpligt, lät Möllevången bli föremål för eurovision"fest". En allvarlig provokation och total brist på respekt av den svenska staten och Malmö stad. En stad för ekonomiskt och kolonialt intresse kan inte ge plats för motstånd, säger vi!

Man behöver inte längre hänvisa till kritisk litteratur såsom Orwells 1984 eller regimer i öst för att exemplifiera det totalitära samhället. Vi upplever det här i Sverige år 2024 i Malmö. En stad i undantagstillstånd för att några bestämde att det är viktigare att upprätthålla en "fest", ett meningslöst spektakel, genom att förbjuda, kontrollera, tämja, och förtrycka motstånd mot Israels kontinuerliga attacker och apartheid mot palestinier. Det är den svenska liberala statens värderingar. På samma sätt som Israel, lyckades Sverige att skryta med sin polisiära makt och sina nya övervakningsteknologier och kontrollmetoder. Övervakningskameror med ansiktsigenkänning, övervakningsbilar, nya högteknologiska prylar, drönare osv. Många teknologier föds, utvecklas, och tillämpas i Gaza, i Ramallah, i Rafah, innan de exporteras till stater som i sin tur kan tillämpa dem för att upprätthålla makt och kontroll inom sina egna territorier. Man skulle förvänta sig att dessa teknologier skulle nedmonteras efter eurovisions show är över. Det var anledningen till att de installerades enligt den svenska staten och Malmö stad. En kort promenad i Malmö, vid Folketspark, Friisgatan och andra ställen som utnyttjades av Malmö stad under eurovisionspektaklet, nu några dagar efter showen är slut skulle övertala även de mest naiva: teknologierna är här för att stanna! För det är inte bara invandrare, muslimer, palestinier, demonstranter, autonoma, vänster som ska övervakas och kontrolleras utan även du min vän...

Den israeliska och svenska staten sammarbetar genom forskning och utveckling av dessa krigets och dödens teknologier. Att "det okända sammarbetslandet i västvärlden" har fått tillstånd att köpa vapen från Sverige till ett värde av 11,7 miljarder kronor, enligt TV4, är ingen tillfällighet. Det är en tydlig indikation på hur Elbits närvaro påverkar. Även svenska universitet, såsom KTH och Uppsala, har ett stort antal gemensamma projekt med israeliska lärorsäten och företag om teknik och forskning. Vi har ingenting gemensamt med akademisk forskning som bidrar till mördandet av det palestinska folket, diskriminering och kontroll av befolkningar, inklusive de som bor i staten Sverige. Vi stöttar därför de pågående tältprotesterna på svenska universitet, vilka sker till stöd för palestinierna. Vi har heller ingenting gemensamt med militärer i den israeliska armén som sjunger till videoklipp av Israels eurovision-bidrag på ruiner och massgravar i Gaza. Vi hittar inget feministiskt eller civiliserat i att Eden Golan tillsammans med andra kvinnliga soldater i IDF fortsätter mörda palestinier. Vi vet mycket väl hur de västerländska demokratierna festar, förtrycker och dödar!

Vi står tillsammans med alla som kämpar i Palestina, här, och världen över! Evigt motstånd mot staten, kapitalet, kolonialism, och apartheid!

Palestina ska bli fritt!

Inget är slut! Kampen fortsätter...


sodraklubben@riseup.net

sodraklubben.noblogs.org

SödrⒶ Klubben

Länk: https://sodraklubben.noblogs.org/post/2024/05/26/nu-nar-eurovision-ar-over-vad-ska-vi-gora-utan-eurovision/

Kommentera

captcha