Inlägg

2017-08-28

Nordisk mobiliseringstext - bekämpa nazimarschen i Göteborg

Den 30e september tänker Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) försöka marschera genom Göteborg. Deras demonstration sker samtidigt som den största bokmässan i norden som brukar attrahera runt 100 000 personer. Detta är en mobiliseringstext för att delta i antifascistiska protester och i en radikal vänsterbokmässa under denna helg.

NMR är en organisation skapad av nynazistiska mördare och bankrånare från 90-talet och även om de försöker bli respektabla så fortsätter de samtidigt sin stolta tradition av att vara hitleristiska mördare. Idag är det den största och i praktiken den enda landstäckande naziorganisationen i Sverige med avdelningar även i Norge och Finland. NMR:s medlemmar har de senaste åren mördat flera personer, de anfaller rutinmmässigt vänsterlokaler och demonstrationer. I Göteborg så dömdes två av deras medlemmar för ett kort tag sedan till åtta respektive fem år för att ha bombat asylcenter och den vänsterradikala bokhandeln Syndikalistiskt Forum.

Där NMR inte har en närvaro i norden så försöker de etablera en (såsom i Danmark) eller utöka deras existerande bas (som i Norge och Finland). Alltså är NMR ett problem för alla som bor i de nordiska länderna. Samtidigt så är NMR inte en avvikelse utan snarare toppen på det isberg som är den fascistiska utveckling i de nordiska samhällena vilket hänger samman med en större reaktionär och kontrarevolutionär utveckling som löper över hela jordklotet från USA till Turkiet. Kapitalismen och patriarkatet är fortfarande i kris och vi måste se kontrarevolutionär organisering som ett försök att vidmakthålla kapitalistisk och patriarkal makt över arbetklass- och LGTBQIA personer, rasifierade grupper, migranter och alla andra som inte håller med om deras politik.

Det är tydligt att det finns en arbetsdelning i fascismen, nazister mördar och mordbränner medan rasistiska politiker i partier som Sverigedemokraterna, Sannfinnländarna, Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti pushar en rasistisk diskurs och rasistiska internetkrigare sår hat. I dessa tider av fascistisk internationalism måste vi kontra dem med vår egen internationella solidaritet och bekämpa dem i alla länder och i alla former som de dyker upp. Detta är skälet till att vi kallar en internationell och internationalistisk mobilisering till Göteborg för att bemöta nazisterna. Bussar från flera städer och länder är redan planerat men vi behöver dig!

Fascister har lyckats med att göra yttrandefriheten, som i sig är ett juridisk liberalt begrepp, till ett vapen och nu försöker de utveckla detta. Där rasistiska partier en gång i tiden var otänkbara i de nordiska länderna så har de nu lyckats skapa ett utrymme som har förvirrat liberaler som inte är utrustade med förmågan att hantera att deras egna begrepp används mot dem. Den enorma debatten i den svenska offentligheten runt bokmässan som har accepterat nazistiska bokförlag är bara ett exempel på hur NMR försöker få så mycket publicitet som möjligt. Detta är ett bevis på hur politiskt bankrutt liberalismen är. Vi är mot fascismen eftersom det är en fara för vår klassorganisation, för våra lokaler (som situationen i Göteborg visar) och även mot våra liv (som det fruktansvärda mordet i Helsingfors och nyligen även i Charlottesville visat åter igen). Vi går ut på gatorna inte bara för att bekämpa fascismen utan även för att avslöja motsättningarna inom den kapitalistiska liberala ideologin.

Demonstrationen i Göteborg är kulmen på en fascistisk gatunärvaro som blir allt djärvare. Om vi inte trycker tillbaka en sådan mobilisering så lär oss historien att saker bara blir värre. Detta är såklart sammanvävt med andra praktiker såsom feministiska kamper, migranters aktivism, antirasism, arbetsplatsmilitant, aktivism i de sociala centra, osv. Vi bekämpar inte fascismen för att skydda borgerlig demokrati utan som en del av en revolutionär kamp, för ett samhälle utan klasser, nationer och gränser, samhällen som är fria från patriarkatet och rasism.

Alla till Göteborg! Krossa fascismen, bekämpa kapitalismen!

Autonomous Revolutionary Nordic Alliance

ARNA

Kommentera

captcha