En revolutionär infoportal
2018-03-06

Kvinnostrejk på 8:e mars!

#Metoo-rörelsen har med all tydlighet visat både hur omfattande och tärande patriarkatet är. Förtrycket, utnyttjandet och diskrimineringen av kvinnor finns överallt, i alla länder och alla kulturer. Kvinnor får lägre löner, har sämre arbetsvillkor och utsätts för sexuella trakasserier på jobbet och i hemmet. Men #Metoo-rörelsen har också visat att tiden är inne för verklig förändring och motstånd. Kvinnor över hela världen vägrar nu ta mer skit.

Kampen för kvinnors rättigheter är internationell och det är tillsammans, över nationsgränserna, som vi måste kämpa och stötta varandra. Strukturer som tillåter förtryck av kvinnor måste belysas, problematiseras och åtgärdas. En förändring är på väg att ske och vi som fackförening är en del av den förändringen. Därför organiserar SAC precis som förra året en politisk strejk den 8 mars för alla kvinnliga och icke-binära medlemmar. SAC är en feministisk fackförening som tar kvinnors rättigheter på allvar och därför agerar vi istället för att bara snacka. Solidaritet är essentiellt för kvinnokampen och facklig organisering lägger makten i kvinnors egna händer.

I år kommer vi strejka i solidaritet med kvinnorna i lantarbetarfacket CSAAWU i Sydafrika. CSAAWU fick stor uppmärksamhet i fjol när vingårdar i Sydafrika granskades och det kom fram att arbets- och levnadsförhållandena var undermåliga och hälsofarliga. CSAAWU har kommit långt i sin fackliga kamp, men kvinnor diskrimineras alltjämt av arbetsköparna. De får lägre lön, har osäkrare anställningar, får inte egna kontrakt på arbetsbostäder och blir utsatta för sexuella trakasserier. Vi strejkar för att de kvinnliga vinarbetarna ska få rättvisa arbetsvillkor och att alla former av trakasserier och utnyttjande på deras arbetsplatser ska upphöra. Genom att strejka i solidaritet med CSAAWU öppnar vi också upp för att offentliganställda kvinnor i Sverige ska kunna strejka. Offentliganställda får nämligen inte strejka gällande inhemska politiska frågor. Du kan läsa mer om detta under "Om politisk strejk".

Vi hoppas att du som läser det här vill stödja vår strejk, oavsett om du är SAC-medlem eller inte. Det finns sätt för alla att delta, klicka dig vidare och sprid informationen till dina vänner.

Upp till kamp för alla kvinnors rättigheter!
Upp till kamp och kvinnostrejk!

SAC Syndikalisterna

Länk: https://www.sac.se/Aktuellt/Kvinnostrejk-2018

Kommentera

captcha

Senaste Media

Jimi T Saint & Ouroboroz - Den Konkreta Verkligheten (Studio-Video)
Marseille 8/12/2018: Gula västarna-demonstration
December Seeds – A short film for the Greek revolt (2008)
Avsnitt 33 - Prostitutionsdebatten by Bilda Kedjor
RIOT : "OH CHAMPS ÉLYSÉES" (PARIS • 24/11/2018)