Inlägg

2022-12-09

KRÖNIKAN 9-10/12 2022. TURKIET OCH KURDISTAN.

Världen: I onsdags morse vaknade Tyskland upp till nyheterna om en stor planerad statskupp av högerradikala ”Reichbürger”-gruppen. I en insats med 3 000 poliser genomsöktes 130 bostäder runt om i landet och 25 personer greps. Kuppen är avvärjd men ”demokratin” är skör, det kunde ha blivit ett nytt 1933. Fascismexperten Henrik Arnstad kommenterar på Twitter:”Tänk att få bo i ett land där fascisterna tvingas planera statskupp för att nå makten. Där inga liberaler accepterar att regera tillsammans med nyssnazister”. Rysslands president Vladimir Putin medger att kriget i Ukraina kan bli långvarigt – och jämför sig själv med Peter den store (Expr.) EU förbjuder försäljning av produkter från skogsmark som nyligen skövlats (ETC). Vilket är desto mer positivt.

Sverige:Två män som av den turkiska regimen anklagats för att ha samröre med PKK utvisades i helgen från Sverige. Det här som ett led i de pågående Natoförhandlingarna. Så snart de landade på flygplatsen greps de av turkisk polis (Arbetaren). Och detta är antagligen bara början. Skamligt. PKK är en befrielserörelse. Polisvåldet: Polismannens övervåld ledde till att en annan människa förlorade sitt liv. Nu döms han för vållande till annans död, men trots fällande dom får den våldsamma mannen behålla jobbet som polis (Aktuellt Fokus). En ytterst liten Karl XII-demo av AfS och NMR i Sthlm anmäls för hets mot folkgrupp (Expo).

Lund: Aktivister i Malmö protesterar mot Turkiets attacker i Sydkurdistan. En demonstration anordnades i Malmö för att protestera mot Turkiets attacker i södra Kurdistan och hoten från president Erdogan om en möjlig ny invasion av norra och östra Syrien (Rojavakommittérna).

Konsten: Staffan Jacobson: 200 målningar. https://wordpress.com/post/anarchyisorder.wordpress.com/37. Finns även återgivna i tryckt katalogform 1978-2018 och nya verk därefter tillkommer efterhand.

Boktips: Kristensson/Lodenius/Trampe: Frigjorda tider. När porren blev kultur och kulturen blev porr. Stevali 2021. Om den fria kärleken och den sexuella revolutionen 1965-75 på ont och gott, sedd med dagens ögon. Kontrasten kunde inte vara större.

***

Citatet: ”Om hundra år ligger alla med varandra och är lyckliga”. – Bengt Anderberg, författare, redaktör.

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • Komintern - ny säsong
  • S06E18 - Sveriges arbetares ädla förening by Komintern
  • S06E17 - Ett fragmenterat Stasi by Komintern

Senaste kommentarerna