Inlägg

2023-03-08

KRÖNIKAN 8/3 2023. Internationella Kvinnokampsdagen.

Världen: Clara Zetkin instiftade Internationella Kvinnokampsdagen som uppmärksammas 8 mars varje år för att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors sämre livsvillkor i jämförelse med mäns livsvillkor världen över. Det handlar bland annat om det systematiska underordnandet av kvinnor i samhället, oavsett land, hudfärg och klass.

Anarkafeminismen är en politisk rörelse som kombinerar anarkism med feminism. Anarkafeminismen uppstod på 1960-talet. Den vill göra sig av med både staten, kapitalismen och patriarkatet och alla former av dominans och förtryck. Två centrala principer är

* att inte försöka överta eller på andra sätt omfördela makten, utan sträva efter att avskaffa den helt och

  • att det är människorna själva (inte de politiska partierna, fackförbunden eller dylikt) som ska genomföra de nödvändiga förändringarna. "Makten till ingen och till alla. Till var och en makten över sitt eget liv och inga andras.” (sv.wikipedia.org).

Nord Stream attentatet. Med hänvisning till amerikanska underrättelsekällor skriver New York Times att en pro-ukrainsk grupp legat bakom sprängningarna av gasledningen Nord Stream i höstas. Tyska utredare har kunnat peka ut en kvinna och fem män för sprängningarna av Nord Stream. De misstänks ha placerat ut bomber från en båt flera veckor före explosionerna, uppger tidningen Die Zeit. President Joe Biden hade före Rysslands invasion av Ukraina lovat att som repressalie ”stänga ner Nord Stream”.

Sverige: Krisen på förskolan. Mindre barngrupper nu!

https://internationalen.se/innehall/inrikes/2023/d...

Lund: Åttonde mars – internationella kvinnokampsdagen!

Åttonde mars instiftades för att uppmärksamma kvinnors kamp, för att under en dag lyfta hela den feministiska kampen och det är återigen det vi demonstrerar för. Omkring oss så är det samma problem nu som då: mäns våld mot kvinnor, kvinnors lägre lön, sämre sjukvård, sexuella trakasserier på stan och sexuellt våld i hemmet.

Vi samlas för att vi vet att vi behöver bekämpa patriarkatet som system, och att detta system är sammanflätat med kapitalism och rasism. Vi är en del av en världsomspännande rörelse som kämpar i Rojava, latinamerika, Sverige och överallt annars.Vi vill knyta an till olika kamper, från antifascistisk kamp i Chile och Rojava, till kampen mot sexuellt våld, för makten över vårt arbete, till #metoo och så mycket mer.


***

Staffan.

Kommentarer

Anarkafeminismen är den enda anarkismen som jag tror skulle ha en framtid. Dock så blev anarkafeminismen impopulär då de inte accepterade könsbyte utan en människa kan enbart gå från sitt kön till queer, sen är det stopp. Texter från USA. Anarkafeminismen är en nordamerikansk rörelse. I norra Europa har det istället varit radikalfeminismen, oftast lesbisk.

63-årimgen.

Kommentera

captcha