Inlägg

2022-12-07

KRÖNIKAN 6-7/12 2022. FÖRSVARA ROJAVA MOT MÖRDAREN ERDOGAN!

Världen: Terrorstaten Turkiet har nu i två veckor flygbombat den autonoma frihetligt socialistiska kurdiska enklaven Rojava och den svenska bruna regeringen säger inte ett ljud utan fortsätter att kräla i stoftet för Erdogan. Kurderna i norra Syrien besegrade IS och som tack blir de nu bombade. Erdogan mördare! Kina har upplevt de största folkliga protesterna på mycket länge och kräver president Xi’s avgång. Den utlösande orsaken är den drakoniska covid-nedstängningen, skriver Huffington Post. Nu har regimen tvingats backa. Även regimen i Iran backar och har nu avskaffat moralpolisen. Motstånd lönar sig! Men båda regimerna måste bort. Och när ska ryska folket kräva Putins avgång? Det är dags för förhandlingar med Ukraina, ju förr dess bättre. Zelenskij har hittills vägrat förhandla med Putin och vice versa.

Nästa år börjar förberedelserna för en permanent koloni på månen, meddelar NASA. Intressant – men det finns för närvarande tillräckligt mycket här på Jorden att åtgärda först. Fred, frihet och rättvisa exempelvis.

Sverige:Elprisstödet dröjer trots den bruna regeringens skrytsamma löften och de som behöver det mest får minst, inte helt oväntat. Sina två viktigaste vallöften om sänkning på drivmedelspriserna har man helt fräckt ljugit om – och det var så man vann valet. Ingen regering alls hade varit mycket bättre än dessa uppblåsta lallande kryptofascister. Över 100 års fängelse har utdömts för demonstrationerna i påskas mot superislamofoben Paluda – som är den som borde ha fått hundra års fängelse. Svenska H&M:s miljösvineri i Bangladesh är en typ av nykolonialism (köpa billigt sälja dyrt) som måste upphöra direkt. Det blir ingen chockhöjning på snus tack och lov. Det är redan dyrt och antalet prillor i förpackningen har minskat. Men någon prishöjning blir det inte från EU. Tack för det – man får glädjas åt det lilla. Ingen har dött av snus, det framkallar inte cancer och ingenting har motverkat rökning mer. För folkhälsans skull borde snuspriset sänkas istället.

Lund: Två Lundatjejer som utgör dansgruppen DMY har blivit världsmästare i K-pop i Korea. I Malmö har det ordnats en värmestuga för hemlösa – men, de får inte ligga där, bara sitta. Någon måtta får det vara tycks myndigheterna mena. Ofrivillig ensamhet är en pest i samhället och den beprövade lösningen heter Allaktivitetshus med övernattningsmöjligheter, ett i varje stadsdel. Sätt igång! Den enda bra tecknade serien i Sydsvenskan, Lina Neiderstams ”Zelda” har dykt upp igen efter ett längre uppehåll. Hoppas den får stanna – Lina är Skandinaviens mest geniala serieskapare. Resten av tidningens seriestrippar är i jämförelse totalt ointressanta.

Konsten: Sara Granér: Den sjunde vännen. Galago 2022. Samtidskritisk tecknad serie av en annan mycket begåvad lundakonstnär. Satirikern och tecknaren Pontus Lundqvist i AB/Kultur om valet: ”Folk vägrar släppa övertron på parlamentarismen”. Ja, kräv direktdemokrati istället – och gärna en rejäl revolution.

Boktips: Natalia Ginzburg: Familjelexikon. Bonniers 2022. En helt förtjusande roman om en stor och bullrande antifascistisk familjesläkt i Mussolinis Italien. Relationer av alla slag och en kolerisk far som skildras med stor humor. Jag har alltid älskat Don Camillo-böckerna så det är trevligt att vara tillbaka i Po-dalen om än något tidigare. Den kongeniala översättningen förhöjer läsupplevelsen.

***

Citatet:”Girigheten är den skamligaste sjukdomen”. – Plutarkos.

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha