Inlägg

2022-09-05

Krönikan 4/9-5/9 2022. Konst och Politik.

Ukraina:

* Att Europa ser ut att få frysa i vinter stoppar inte Putins krig: sanktionerna mot Ryssland slår tillbaka med rekordhöga elpriser. Flyktingar från Ukraina 2022 behandlas betydligt generösare än flyktingar från Syrien 2015; EU:s ’massflyktsdirektiv’ gäller ukrainare men inte syrier. Det ukrainska men av Ryssland ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja – större än Tjernobyl – är nu i stridszonen. Om det havererar behövs inga atombomber. Se även briljanta ukrainska författaren Oksana Zabuzjko nedan.

* Sovjetunionens siste ledare, nykteristen Michail Gorbatjov(1931-2022) som ville lära ryssarna att sluta dricka vodka har avlidit 91 år gammal. Han ville väl med sin perestrojka men det blev fel. Han hyllas som vanligt i väst, bl.a. av Victor Orban, och föraktas i Ryssland som den som sålde ut hemlandet till Ronald Reagan i ”den största geopolitiska katastrofen” 1989-1991. Högerspöket Jeltsins stridsvagnar och oligarker tog över Moskva och Sovjetunionen upplöstes i misär. Putins och rysk-ortodoxa kyrkans diktatur blev resultatet. Om västmakterna delat Gorbatjovs intresse för världsfred och nedrustning hade man avskaffat Nato samtidigt som Warzawapakten skrotades. Så blev det inte; nyliberal kapitalism råder nu både i USA, Europa, Ryssland – och i Kina, den enda återstående reella supermakten. Behovet av frihetlig socialism och verklig demokrati är större än någonsin, både i Ryssland och i andra stater. Chiapas och Rojava visar vägen och om vissa länder i Latinamerika finns det ännu hopp.

Sverige:

* Ipsos: De rödgröna leder fortfarande och M backar; SD är största borgerliga parti och kommer därför sannolikt att sitta i och leda en eventuell borgerlig regering. Var och en som röstar borgerligt riskerar att få en regering med SD i spetsen. Sverige kommer att omvandlas i högerextrem, auktoritär och arbetarfientlig riktning. Rösta bort de blåbruna om du röstar den 11:e september! Och se till att MP blir kvar. Klimatkrisen är det mest akuta problemet av alla – och yrkespolitikerna och deras partier struntar i det; en värdelös valrörelse. Utomparlamentarisk klimataktivism du kan stödja är Extinction Rebellion, Ende Gelände, Friday For Future och Take Concrete Action.

* Att flera politiska partier vill göra Sverige till en polisstat kommer inte att stoppa skjutningarna. Resultatet kan bara bli en polisstat med skjutningar. Däremot finns det en samvariation mellan kriminalitet och inkomstskillnader.

* I protest mot Cementas klimatskadliga kalkbrytning på Gotland har ett hundratal TCA-aktivister i vita overaller inlett en blockad i Slite. Cementas verksamhet hotar också grundvattnet på Gotland.

* I helgen fattades ett beslut av SAC högsta organ, Centralkommittén (CK), om att Kajsa Ekis Ekmans kontrakt som vikarierande, tillförordnad chefredaktör för syndikalistiska tidningen Arbetarenska hävas. Och i år fyller tidningen 100 år.

* Mordet i Almedalen var avsett för en politiker som den högerextrema mobben länge hetsat mot. Hatproduktionen är aggressionsutlösande. Förbjud genast NMR liksom man gjort i Finland!

Lund: Det är anmärkningsvärt att det fortfarande är tillåtet för kommunen att fälla träd i stadsmiljön. På Gylleholmsgatan har en hel hundraårig allé med lönnar massakrerats av myndigheterna. Det borde absolut och som regel vara förbjudet och varje nybygge i staden åtföljas av obligatorisk trädplantering. Folkopinionen måste ha ett demokratiskt veto mot kommunala beslut.

Konsten: Den franske gatukonstnären Seth Globepainter målade en liten flicka i Paris tre dagar efter krigets början som symboliserar det ukrainska folkets mod och beslutsamhet att möta den ryska invasionen, skriver Graffiti News.

Boktips: Oksana Zabuzjko: Den längsta av resor. Ukrainsk författare om Rysslands krig; hon kommer till Bokmässan i Göteborg.

***

Citatet:

”Säg inte att det ej finns räddning

Att du är slut av sorg

Ju mörkare natt

Desto klarare stjärnor.”

— A. N. Majkov.

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • Komintern - ny säsong
  • S06E18 - Sveriges arbetares ädla förening by Komintern
  • S06E17 - Ett fragmenterat Stasi by Komintern

Senaste kommentarerna