Inlägg

2023-01-29

KRÖNIKAN 30/1 2023. Polisvåldet.

Världen: Polisvåldet. Demonstranter i USA gick återigen ut på gatorna för att fördöma polisbrutalitet under helgen efter att videoklippet skildrade den våldsamma misshandeln av Memphis-polisen som ledde till att 29-årige Tyre Nichols dog (CNN).

Koranbränningen. Den turkiska tidningen Sabah skriver: ”Europa, som belönade de som brände Koranen med att säga "tankefrihet", ändrade sina lagar när det gällde Israels flagga. I Tyskland och de flesta EU-länder är straffet för att bränna den israeliska flaggan 2 års fängelse. Medan den heliga boken med 1,6 miljarder muslimer i världen bränns, är Europa tyst när det kommer till Israel eller dess egna heliga böcker. Att bränna den israeliska flaggan är straffbart med två års fängelse i många europeiska länder. Tyskland, Danmark och Italien är de ledande länderna som utdömer hårda straff”. Och Jimmie Åkesson (SD) vill ändra i grundlagen så att det blir straffbart att bränna svenska flaggan. Hm.

USA: För arbetare har sjukhusen blivit de nya stålverken – minus de starka fackföreningarna (Jacobin).

Sverige: Det är en kall vinter, inte i meteorologisk mening, utan för att ett par miljoner svenskar måste sänka temperaturen hemma. Andra är numera tillräckligt fattiga för matmissionen, och köar för överblivna livsmedel till en tredjedel av priset. En tredje grupp går mellan städernas soptunnor i jakt på pant (Revolution).

På lördagen demonstrerade omkring tusen personer i Stockholm under parollen ”Nej till Nato – ingen allians med fascister”. Arrangörer var Allians mot Nato, ett nätverk som bland annat består av Kurdiska Demokratiska Samhällscentret (NCDK), Rojavakommittéerna, Ung Vänster och fackförbundet SAC (Internationalen).

Lund: I södra Veberöd har det länge varit problem med att bäcken översvämmas. Kävlingeåns vattenråd vill åtgärda det genom att skapa en våtmark. Det fick fyra Alnarpsstudenter att tänka till. Tänk om barn i byn skulle få vara med och utforma något alldeles extra? (Skd).

Konsten: ”Konstvärlden är det största skämtet. Den är ett pensionat för de överprivilegierade och pretentiösa”. —Banksy (f. 1974) street artist.

Boktips: Hillevi Ganetz et al:”Maktordningar och motstånd. Forskarperspektiv på #metoo i Sverige”. NAP 2023.

***

Citatet: ”Exxon Mobil hade den avgörande kunskapen. Man visste vad man gjorde, under lång tid. Man fattade ett noga övertänkt beslut att förstöra vår planet”. - Jan Guillou.

***


Staffan / Konst och Politik.

Kommentera

captcha