Inlägg

2023-01-29

​KRÖNIKAN 29-30/1 2023.

Världen: ”Så ska vi bo på Månen - om bara några år”, skriver AB. Ett tips: placera de 20 000 svenska rasisterna där - så kan de 20 000 svenska invandrarna få vara i fred här på Jorden!

USA: Molly Nilsson vill ha en värld utan miljardärer. Synthpop-ikonen Molly Nilsson talar om framtiden för kreativa sysselsättningar i en nyliberal värld, hennes hat mot pessimism och hennes beundran för revolutionärer som Rosa Luxemburg (Jacobin).

Sverige: När Annie Lööf lämnar politiken är det Muharrem Demirok som tar över det ledarskapet. Kommentarer och ­spekulationer om den föreslagna ledarens bakgrund, åsikter, karaktär och ­medborgarskap har haglat fritt (ETC). Han är åtminstone SD-motståndare och Annie Lööf är ingen förlust.

Sveriges statsminister fick ingen talartid på Förintelsens minnesdag. Det visar att Sveriges judar inte längre litar på att regeringen vill göra deras liv tryggare. När den svenska regeringen är genomborrad av fascistoid politik är det inte längre ett tryggt land för transpersoner, muslimer, fattiga och sjuka. Och då är det inte heller längre tryggt för judar (Flamman).

Lund: Mönstringen ska sålla fram de mest lämpade för värnplikten. Av de mer än 100 000 som nu ska fylla i mönstringsunderlaget blir ungefär en femtedel kallade till mönstring (skd). Gerillataktik och civil olydnad borde ingå i utbildningen!

Konsten: Stulen konst. Diptyken Jungfru Maria och Kristus, stulen under andra världskriget, återvänder till Polen. Målningarna, från den flamländska mästaren Dieric Bouts verkstad, överfördes från Museo Provincial de Pontevedra i Spanien till slottet Gołuchów. (The Art Newspaper).

Boktips: ”Chomsky On Anarchism” av Noam Chomsky.


***

Citatet: ”Det nya med den kommande politiken är att den inte längre kommer att kämpa för Statens övertagande – det blir istället en kamp mellan Staten och icke-Staten”. — Giorgio Agamben, (f.1942) filosof.


***

Staffan / Konst och Politik

Kommentarer

Rättelse: Ska förstås var "20 %", inte 20 000 rasister resp. invandrare.

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha