Inlägg

2022-09-28

KRÖNIKAN 28/9 - 29/9 2022. Konst och Politik.


KRÖNIKAN 28/9 - 29/9 2022. Konst och Politik.

Världen: En tredjedel (!) av Pakistans yta står under vatten. Klimatkrisen slår hårdast mot utvecklingsländerna - hittills. Iran: Mehsa Amini, 18, dödades av iransk ”moralpolis” för att ha burit sin hijab ”fel”, och minst 50 människor har dödats i de följande protesterna. Men sekularisering pågår. Störta den misogyna regimen i Iran!


USA: Donald Trump med familj åtalas för bedrägeri, förutom den granskning av topphemliga statsdokument han olagligt fört med sig till sitt residens, vilket är under utredning. Hans uppviglande roll i stormningen av Kapitolium icke att förglömma. Richard Nixon har fått konkurrens som den skurkaktigaste presidenten i USA.s historia.


Ryssland/Ukraina: ”Vi ryska lokalpolitiker anser att Putins agerande skadar Rysslands och dess invånares framtid. Vi kräver att Putin lämnar posten som president”, skriver 70 ryska politiker enligt CNN. De förespråkar också en förhandlingslösning på kriget.


Europa: Höns i bur kommer att bli förbjudet i Danmark (TT). Människor i bur är fortfarande tillåtet. Drottning Elizabeth II - symbolen för det Kungliga Engelska Imperiets månghundraåriga slaveri och förtryck i Tredje Världen - ägnas nu efter sin död en totalt obscen uppmärksamhet. Där gick engelsk Vit Överhöghet i graven. Vit Överhöghet i USA står på tur.

Sverige:


* I SVT:s slutdebatt blev det isande klart att den nya regeringen leder oss rakt utför klimatstupet. Inget ska i princip förändras på bekostnad av vår bekvämlighet. En suicidal politik och just vad man kunnat vänta sig av de blåbruna klimatförnekare som nu styr oss. Som i en skräckfilm. Planeten Venus med sin urspårade växthuseffekt har en kompakt atmosfär av koldioxid och en temperatur på 500 grader. Låter det mysigt? Men det finns andra och förnuftigare krafter, främst bland de unga, och utgången är inte given. Inte än.

* 1 114 hektar naturskog i Jokkmokk ska fridlysas för all framtid. Bra! Men det kunde vara mycket, mycket mer och på betydligt fler platser, över hela landet. Och nyplantera lövskog, inte barrskog! Förbjud sedan kalhyggen. Omedelbart.

* En av tio svenskar öppnar inte en bok, meddelar ABF. Kan det ha med valresultatet att göra?

* I dessa tider får man vara tacksam för det lilla. Vi slipper Björn Söder (SD) som talman i riksdagen. Puh! Men nu sprider sig fascismens tentakler istället ut i riksdagsutskotten.

* Enligt Credit Suisse är inkomstklyftan i Sverige nu den största i Europa och närmar sig USAs. Ojämlikhet dödar. Expropiera mera!


Lund: Mauricio Rojas (L) från Chile, där han gjorde skandal som politiker med att försvara den fascistiska Pinochet-regimen och dess förbrytelser, varpå han blev hastigt avsatt, har kommit in i den svenska riksdagen. Partibeteckningen borde hellre vara (NL) nyliberal än (L) liberal (socialliberaler finns inte längre). Bor i Lund och vill verka för fler poliser och mer kärnkraft. Ett högertroll att noga hålla ögonen på.


Konsten: Avlidne konceptualisten Lars Vilks ska få ett konststipendium uppkallat efter sig. Är det inte något som skaver här - ett islamofobi-stipendium i hans anda? Nimis var bra och jag har klättrat i den, borde K-stämplas och hållas intakt, resten av hans oevre var minst sagt maliciöst. Hans konstteori har ett drag av nihilism som inte tilltalar mig. ”Ingenting har så stor potential som det okända” säger norska konstnären Tori Wrånes om sin totalinstallation ”Big Water” där irrationella urvarelser rör sig i havet. Visas på Accelerator i Stockholm. Helt OK. Men själv föredrar jag måleri och anarki. Och Bob Dylan kommer snart till Stockholm och Göteborg - på hans konserter blir det mobilförbud, vilket jag tycker är anti-alienerat och därmed ytterst sympatiskt.


Boktips: * Jan Mårtensson, lundafilosof och författare f. 1945, är min svenska favorit inom Fantasy och Science Fiction. Hans första roman ”Detta är verkligheten”, Kindbergs 1968, ISBN 91-85668-17-6 är en absolut underbar bok med en naturskön vandring i en primitiv men romantisk värld, om en tidsagent mellan dröm och verklighet, en ömsint kärlekshistoria och om de stora existentiella frågorna. Alla hans böcker är bra, läs honom!

* Jan Myrdal: Barndom. Jag har läst allt Jan Myrdal har gett ut inklusive skriftställningarna och jag vidhåller att han åtminstone har skrivit en (1) bok som är briljant i alla avseenden: ”Barndom”. Det hedrar honom också att han var omutlig socialist (men tyvärr också stalinist) in i det sista. När jag läser honom är det för vänsternostalgin från de gyllene radikala 1960- och 1970-talen. Jag märker också att han upprepar sig, som ”det falska minnet” av att med fara för livet ha hoppat från en metallbalk till en annan högt över New Yorks gator. Ibland säger han att det hände, ibland att det inte hände. Så är det kanske också med ”Barndom”. ”En illojal europés bekännelser” (Norstedts 1968) är fortfarande drabbande. Han var oerhört produktiv: minst en bok om året. Allt kommer att finnas nätvis på Projekt Runeberg. Hans sista, reportageboken om Indiens revolutionära Naxaliter var också bra och bara Myrdal kunde ha genomfört det projektet. Han var ett salt i debatten, sin tids Strindberg, och därmed en förlust både för litteraturen och politiken. Hade han fått leva längre kanske han hunnit bli frihetlig socialist, vem vet. Han erkände faktiskt här i Lund att 1 Maj instiftades av anarkisterna! Alltid något.

***

Citatet:

”Oroar man sig på riktigt för fascismens återkomst, vilket man ska göra, måste man inse att SD är ett symptom på en större samhällsomvandling som medierna har bejakat”. - Åsa Linderborg.

***


Staffan / Konst och Politik

Kommentarer

(Lund:)

Socialliberaler finns visst. De är nu Socialdemokrater. Vänsterpartiet idag är socialdemokratin under åren 1970-1976. För Vänsterpartiet en bra utveckling. All skattefinansierad verksamhet ska ske i egenregi. Tänk att det blivit kommunism. Svagheten är att Vänsterpartiet har adopterat socialdemokratins byråkratiska förvaltning som själpte den offentliga sektorn i slutet av 1980-talet. Lösningen är att låta fackföreningarna förvalta dessa arbetsplatser men inte äga dem för då blir facket en arbetsgivare och personalen måste bilda en ny egen fackförening.

62-åringen.

OK, Du har alldeles rätt, 62-åringen. Jag menade "socialliberaler" inom Folkpartiet/Liberalerna som var många på 1970-talet. En del blev t.om. anarkister. Men idag har hela den politiska skalan vridits åt höger, det instämmer jag i. Ha det bra!

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • S06E07 - Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska barnarbete by Komintern
  • Ny dokumentär om Guiseppe Pinelli och mordet på honom 1969. Engelska undertexter
  • S06E04 - The backstabbery (DEL 2) by Komintern

Senaste kommentarerna