Inlägg

2023-01-26

KRÖNIKAN 28/1 2023. EXXON LJUGER. INFÖR LAGEN ÄR VISSA LIKARE.

Världen: ”Domedagsklockan” flyttas fram 90 sekunder vid midnatt. Kärnvapenhotet från Ryssland rubbar den globala hotnivån. De forskare och kärnvapenexperter som årligen ställer om den så kallade ”Domedagsklockan” har gett sin nya bedömning (Expr.).

USA: I decennier har Exxon gömt sanningen om klimatkrisen och begravt sina egna vetenskapliga rapporter. Från 1970 till 2003 genomförde oljebolaget studier som exakt förutspådde de katastrofala konsekvenserna av att fortsätta att bränna fossila bränslen.De modellerade den alarmerande verkligheten av de katastrofer vi lever i. De visste att att fortsätta att bränna olja skulle leda till skogsbränderna som brände ner min väns hus till grunden, översvämningarna som förstörde den Kalifornien kuststaden jag bodde i, och torka som hotar vattenförsörjningen i höghöjdsöknen där jag arbetade i 10 år. Exxon kunde ha förhindrat de fruktansvärda översvämningarna som satte en tredjedel av Pakistan under vattnet och tvingade bort 33 miljoner människor från sina hem. Istället ljög de ... och ljög ... och ljög. (Counterpunch).

Sverige: Över en miljon reaktioner efter koranbränningen.

Svenska institutet: Riskerar skada bilden av Sverige (Expr.). Hela arabvärlden rasar, islamofoben och rasisten Paludan har skjutit Sveriges anseende i sank. Hans motiv var att skada landet - alltså terrorism. Ställ honom inför ansvar!

Det kommande (?) elstödet, 17 miljarder kronor till drygt fyra miljoner hushåll, debatterades i riksdagen. Regeringen vill att det ska vara hemligt vem som får hur mycket, typ deras närmaste miljardärkompisar. Sekretessen ska dessutom gälla i 20 år. Just det, hemligt i 20 år (AB). Den omvända Robin Hood-fördelningen tål inte dagsljuset - det kunde strax bli folkuppror. Och vi är ju lika inför lagen…fast somliga är mer lika än andra. Som PM Nilsson, ål rajt.

Lund: Enligt prognoser för 2023 kommer elnotan för Max IV att uppgå till 70 miljoner kronor (Lundagård).

Konsten: NFL väljer Chicana och ursprungsbefolkningen Lucinda Hinojos för att skapa konstverk och biljettdesign för 2023 års Super Bowl (ArtNews).

***

Citatet:”Många människor, och i synnerhet då okunniga människor, vill straffa dig för att du talar sanning, för att du har rätt. För att du är du. Be aldrig om ursäkt för att du har rätt eller för att du är många år före din tid. Om du vet att du har rätt, tala om det. Även om du är en minoritet på en enda person så är sanningen fortfarande sanningen”. — Mahatma Gandhi (1869-1948)


***


Staffan / Konst och Politik.

Kommentera

captcha