Inlägg

2023-01-27

​KRÖNIKAN 27-28/1 2023. Var finns elen och var finns felen??

Världen: Leopard-tanks till Ukraina skeppas nu i massor från Tyskland och USA m.fl. länder. Ryssland inleder missilangrepp mot mål över hela Ukraina och söker nya politiska allianser i Asien och Afrika. Minst elva personer dödades just i attackerna, uppger Ukrainas statliga räddningstjänst. Attackerna kom en dag efter att västerländska allierade lovade att skicka stridsvagnar för att hjälpa Ukrainas krigsinsats (New York Times). Kreml uppfattar det som en provokation och eskalering. Destabiliseringen fortsätter - men hur slutar den? Bägge parter förlorar!

Sverige: Region Dalarna vill avskeda biträdande smittskyddsläkaren Gustav Backlund sedan han dömts för en klimataktion. Nu vill arbetsgivaren att han lämnar sin tjänst. ”Jag vill se en bredare diskussion om hur man får ­engagera sig politiskt och i vilka yrkesroller”, säger ­Gustav Backlund. Rättsliga repressalier och övergrepp mot klimataktivister blir allt fler. Slå tillbaka!

Natoanslutningen kan vi glömma är mitt tips. Erdogan vill vinna valet i Turkiet och då är Sverige en lämplig spottkopp. Det goda med det onda. Men regeringen verkar helt förvirrad; bara Erdogan vet vad han vill, den ominösa despoten.

Lund: Enligt prognoser för 2023 kommer elnotan för Max IV alltså att uppgå till 70 miljoner kronor som Lundagård skrev. Blir det el över till hushållen? Var finns elen? Jo, i sol, vind och vatten. Inte i fossila atomkraftverk, miniatyriserade eller ej.


Konsten: Venedigbiennalen 2024. Kanada väljer Kapwani Kiwanga för sin paviljong för Venedigbiennal 2024. Den Paris-baserade multidisciplinära konstnären fick Frieze Artist Award 2018 och Prix Marcel Duchamp 2020 (The Art Newspaper).

Boktips: Anarkistiska ljudböcker finns på: https://www.audioanarchy.org/letters.html

Här har Krigsmaskinen (avläggare till Polkagris) en del bra bokrecensioner: https://www.krigsmaskinen.se/index.php/Huvudsida Hela sajten är intressant trots att den är lätt anarkofobisk.

***

Citatet:

”Polisen används för att förtrycka folket. Det håller inte länge till. De rika blir rikare och de fattiga fattigare. Det kommer att leda till att proteststormen ökar, det kommer att leda till uppror./…/Vi måste erkänna att polisen har använts på ett felaktigt sätt. Så var det under tyska ockupationen under andra världskriget, så var det på militärjuntans tid och så är det i dag. Det kan inte vara vår uppgift att lyda politikernas order när de bara vill skydda de besuttna”. — Polischefen i Aten, Christos Fotopoulos, intervjuas under Euro-krisens revolter, men det kunde gälla var och när som helst.


***

Staffan / Konst och Politik.

Kommentarer

Jo sol vind och vatten i folkomröstningen år 1980.

År 2023: sol ☀️ kan värma upp ett enskilt hus, inget mer. De tidigare kritiserade platta taken är perfekta och placera solceller på. Miljögrupper kritiserar vindkraften som är en möjlig ersättning för kärnkraften. Vattenkraft räknas inte längre som miljövänlig. Det var motståndet mot vattenkraftverk i Vindeln som startade den stora kärnkraftutbyggnaden. Få klagade då. Ordningspolis borde istället vara skydd mot övergrepp. Kriminalpolis kommer alltid att behövas för att inte oskyldigt anklagade ska dömas. Kan byta namn till DNA-myndigheten.

63-åringen.

"Ordnings"polis verkar utföra fler våldsdåd än de bekämpar, till skillnad mot kriminalpolis. Polisen är en förtrycksapparast som bör avvecklas. Det behövs ett helt annat mer rättvist och mänskligt rättssystem. Reglering av älvar bör stoppas, men sol och vind byggas ut. När - och om - fusionskraften lyckas blir allt detta inklusive kärnkraften en icke-fråga.

Staffan

Kommentera

captcha