Inlägg

2023-01-26

KRÖNIKAN 26-27/1 2023. Hata inte ryssarna, hata Putin!

Världen: Kom ihåg ryssarna som kämpade mot Putins krig.

Nästan ett år efter Vladimir Putins invasion av Ukraina slår staten allt hårdare ned på alla tecken av oliktänkande. I dag i exil eller fängslade är de ryssar som uttalade sig mot kriget nyckeln till att återuppbygga ett fredligt, demokratiskt samhälle. (Jacobin). Hata inte ryska folket, hata Putin!

USA och Tyskland skickar fyra brigader Leopard 2 stridsvagnar - tanks - till Ukraina, en våldsam eskalering. Vad blir det ryska svaret?

Sverige: Regeringen är väldigt bekymrad över att Natoprocessen har kört fast, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin. Men varför beslutade man detta utan att rådfråga folket? Och varför ska Sverige gå i koalition med despoten Erdogan - som dödar kurderna (vilka bekämpat IS) som i Rojava vill bygga ett frihetligt ultrademokratiskt samhälle? Hur klantig får en ”regering” vara även om den är mörkbrunblå? Avgå - och utlys nyval!

Lund: Superinstrument för rymden utvecklat med Lundahjälp. Tack vare ett nytt superinstrument kan forskarna se längre in i Vintergatan än tidigare. Lundaforskare har varit med och tagit fram den avancerade tekniken (skd).


Konsten: John Akomfrah kommer att representera Storbritannien på Venedigbiennalen 2024. Den brittisk-ghananska konstnären är välkänd för brännande videoinstallationer som undersöker frågor som sträcker sig från klimatförändringar till kolonialism (The Art Newspaper).


***

Citatet: ”Jag vill ha frihet, rätten till självuttryck, allas rätt till vackra, strålande saker”. — Emma Goldman, 1931.

***


Staffan / Konst och Politik.

Kommentarer

Demokratin framförs som enda rätta men kapitalismen som är alltid kopplad till demokratin är

girighet och makthunger.Jag ska ta ett exempel som är föga känt när England ockuperade Indien var Indien ett av världens främsta industriland så man kunde inte sälja något dit men det löste man genom ta bort tullarna och lägga på orimliga skatter och avgifter på Indiska företag så alla jobb försvann.

Mellan 1880 och 1920 dog 100 miljoner av svält och sjukdom medelåldern sjönk till 22 år.

Björn

Kommentera

captcha