Inlägg

2023-01-25

​KRÖNIKAN 26-27/1 2023.

Världen: Kom ihåg ryssarna som kämpade mot Putins krig.

Nästan ett år efter Vladimir Putins invasion av Ukraina slår staten allt hårdare ned på alla tecken av oliktänkande. I dag i exil eller fängslade är de ryssar som uttalade sig mot kriget nyckeln till att återuppbygga ett fredligt, demokratiskt samhälle. (Jacobin). Hata inte ryska folket, hata Putin!

Sverige: Regeringen är väldigt bekymrad över att Natoprocessen har kört fast, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin. Men varför beslutade man utan att rådfråga folket? Och varför ska Sverige gå i koalition med despoten Erdogan - som dödar kurderna (vilka bekämpat IS) som i Rojava vill bygga ett frihetligt ultrademokratiskt samhälle? Hur klantig får en ”regering” vara även om den är mörkbrunblå? Avgå och utlys nyval!

Lund: Superinstrument för rymden utvecklat med Lundahjälp. Tack vare ett nytt superinstrument kan forskarna se längre in i Vintergatan än tidigare. Lundaforskare har varit med och tagit fram den avancerade tekniken (skd).


Konsten: John Akomfrah kommer att representera Storbritannien på Venedigbiennalen 2024. Den brittisk-ghananska konstnären är välkänd för brännande videoinstallationer som undersöker frågor som sträcker sig från klimatförändringar till kolonialism (The Art Newspaper).


***

Citatet: ”Jag vill ha frihet, rätten till självuttryck, allas rätt till vackra, strålande saker”. — Emma Goldman, 1931.

***


Staffan / Konst och Politik.

Kommentera

captcha