Inlägg

2023-02-24

Krönikan 24/2 2023.

Krönikan 24/2 2023.

USA: Amerikansk Antifa. En kvinnas resa från flickscout till anarkistisk gatukrigare.Under Donald Trumps presidentskap uppnådde Antifa-rörelsen en mytisk status, utmålad av den tidigare presidenten och hans anhängare som terrorister. En Antifa-aktivists resa, från högskolestudent till kombattant på plats, ger en sällsynt inblick i denna extremvänsterrörelse och dess motiv. Lås hela artikeln här: https://anarchistnews.org/content/american-antifa

Ukraina: ”Ukraina har nazister i sin regering”, skrev SR 11 mars 2014. <u></u><u>https://sverigesradio.se/artikel/5806721</u> Idag (2023) är Svoboda m.fl. marginaliserade i parlamentet. ”Men det finns inget enkelt sätt att utrota den våldsamma högerextremism som har förgiftat ukrainsk politik och det offentliga livet, och utan kraftfulla och omedelbara ansträngningar för att motverka det kan det snart äventyra staten själv”, menar Josh Cohen på Reuters. "Ukraina har flera dussin monument och mängder av gatunamn som glorifierar Stepan Bandera, denna nazistiska kollaboratör, tillräckligt för att kräva två separata Wikipedia-sidor", skriver tidningen Forward (CBS). Inställningen till LGTB och antisemitism är ungefär densamma som i grannländerna Ungern och Polen.

Däremot är Putins bild av en nazistisk nation falsk. Hans anfallskrig syftar till att återskapa Rysslands gränser före 1917-1991 och övriga orsaker är underordnade, samtidigt som både ukrainare och ryssar nu dödas oavbrutet. Någon gång måste det bli fred och förhandlingar, men just nu förs kriget oförsonligt från bägge håll, och underhålls med soldater i massor från Öst och vapen i massor från Väst. Hoppet står till den ryska motståndsrörelsen, som växer. Det finns anarkister både i Ukraina och Ryssland, och de vettigaste kommentarerna till kriget kommer från situationistiska performancegruppen Puss Riot, varav några lever i exil i Sverige.

Sverige: Svenska kvinnor föder allt färre barn. Inte på över 20 år har fruktsamheten varit så låg. Forskare lyfter fram oro för framtiden som en förklaring. Under 2022 föddes i snitt 1,52 barn per kvinna i Sverige, enligt statistikmyndigheten SCB. Siffran har inte varit så låg sedan 1999 – alltså på över 20 år. När Ukraina-kriget slutar, klimatkrisen bemästras och omvärlden känns tryggare kan vi kanske få en ny babyboom, vem vet.

Lund: Efter V:s påtryckningar portas SD från Ukraina-manifestationen i Malmö på lördag (SDS).

Konsten: Street Art.

Boktips: Martin Kellerman: Rocky 2013-2018. Kartago. Att Rocky är inspirerad av Robert Crumb går inte att ta fel pä. Han är blaserad, depraverad, existensialistisk - och rolig. Dialogerna är träffsäkra. Allt ska vara självbiografiskt, utom djurfigurernas utseende, då.

***

Citatet: ”57% av människorna världen över säger att kapitalismen gör mer skada än nytta i världen” (BBC). — PR-företaget Edelman i en stor undersökning 2020.

Staffan.

Kommentarer

Street Art till Krönikan 24/2.

S.taffan

Kommentera

captcha