Inlägg

2023-01-24

Krönikan 24-26/1 2023. Utopin är möjlig.

Världen: Självreduktion är inte ett helt nytt fenomen i Italien. Till exempel, i Magliana – ett av Roms största arbetarklassdistrikt – har cirka två tusen familjer praktiserat självreduktion under de senaste två åren och sänkt sina månatliga hyresbetalningar med 50 %. Och detta är inte på något sätt ett isolerat fall. Vad som är nytt är det sätt på vilket denna praxis har spridit sig till andra sektorer av väsentlig social konsumtion, såsom kollektivtrafik, el och uppvärmning av hem.

När den ses i ett sammanhang med parallella metoder - såsom huk och organiserad masstillägnelse av matvaror från stormarknader - blir denna kamp mer än bara en.defensiv kamp. Det blir – som vissa militanter har kallat det – en kamp för återtillägnandet av social rikedom som produceras av arbetarklassen men obetalda av kapitalet (libcom).

Erdoğan sade på måndagskvällen att ”Sverige ska inte förvänta sig att Turkiet godkänner Natoansökan” (AB).

Det landsomfattande upproret som började i mitten av september skakar ännu Iran och utgör det största inhemska hotet mot den härskande prästerliga klassen på mer än ett decennium (CNN).

Fredric Jameson skriver om varför socialister behöver utopier. Han har ägnat sitt livsverk åt att utforska utopins politiska betydelse. För Jacobin hävdar Jameson att socialister idag kan återuppliva utopiska ideal genom att visa att förändring faktiskt är möjlig (Jacobin).

Konsten: Flamman har utsett Henry Åström som vinnare i sin tävling om bästa satirteckning på Turkiets president . En teckning av Erdogan som äter sitt eget folk tar hem priset - en parafras på Goya (Flamman). Dagen efter att väggarna målats vita, återvände graffitin till t-banetunneln på 191st Street, N.Y. (Graffiti Street).


Sverige: Ett 30-tal personer har gripits i våldsvågen som plågat Stockholm sedan juldagen. Samtidigt går ledarfigurer i gängkrigen fria utomlands (AB). Finns det verkligen inget bättre än att fylla Stockholm med poliser? Ojämlikhet och kriminalitet samvarierar, men nej, nu bygger man en polisstat istället. ”Operationen lyckades men patienten dog”.

Ännu en djurpark har ertappats med djurplågeri och vanskötsel. Och Skansenakvariets chef handlar med rödlistade djur. Stäng djurparkerna - omedelbart! Pronto! Basta!

Lund: Svenska Kraftnät får skänka el till Ukraina (skd). Bra. Alltså har vi ingen ”energikris”. Och inget behov av fler livsfarliga kärnkraftverk, varken större eller mindre! Ingen avloppstunnel till Malmö blir döden för Källbyområdet och ån. Dyrt blir det också. Snyggt jobbat, kommunen

Konsten: S. Jacobson: Det klasslösa samhället.

Th-2.jpgth-2.jpeg

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • S06E18 - Sveriges arbetares ädla förening by Komintern
  • S06E17 - Ett fragmenterat Stasi by Komintern
  • Drömmarna på taket del 1

Senaste kommentarerna