Inlägg

2023-01-23

KRÖNIKAN 22-23/1 2023. Stöd Rojavakommittérna!

Världen: Det är på modet att deklarera att marxismen inte har så mycket att säga om komplexa, moderna samhällen. Men klass och de materiella intressen den genererar är fortfarande kapitalismens centrala drag (Jacobin). https://jacobin.com/2023/01/vivek-chibber-the-clas...

Sverige: Staten försöker strypa Rojavakommittérna, de enda som visat civilkurage mot Erdogan och hans blåbruna fans i ”regeringen”. - låt dom inte lyckas med det! Solidaritet!

I slutet av förra året fattade Migrationsverket ett beslut som fick förvånande lite uppmärksamhet. Man slog fast att alla kvinnor från Afghanistan har rätt att få uppehållstillstånd i Sverige om de söker asyl här (AB). De 50 000 ukrainska kvinnor som flytt hit kan också få stanna. Surt sa SD om rönnbären.

Lund: Kommunen och studenterna. Fördomarna som de två nationspamparna identifierar är symptomatiska för relationen mellan Lunds studentliv och Lunds kommun. Trots att Lunds universitet har 46 000 studenter, att jämföra med en kommunal befolkning på totalt 127 000 personer, har studentfrågorna länge legat i bakgrunden (Lundagård).

Konsten: Symboler för den irakiska civilisationen avslöjas på Basrah-museet. Ett nytt projekt kallat "Civilisationens trädgård" tar med sig kopior av ikoniskt irakiskt arv till innergården till museet i Basra (The Art Newspaper).

***

Citatet: ”Jag vill bara leva i fred och sätta potatis och drömma”. —Tove Jansson konstnär, författare (1914-2001)

***

Staffan / Konst och Politik.

Kommentera

captcha