Inlägg

2023-01-20

​​Krönikan. 21-22/1 2023. Om militärkupper, MeToo med mera.

Världen: Våldtäkt är ett brott. Men att försöka ragga upp någon, hur ihärdigt eller klumpigt det än är, är det inte - inte heller är ett tappert försök att flirta en en attack förorsakad av manschauvinism. Denna frenesi för att skicka ”mansgrisarna" till slakteriet ... tjänar den sexuella frihetens fienders intressen” skrev 100 franska kvinnor i Le Monde 10/1 2018, i MeToo-kampanjens efterdyningar, som har gett ett välbehövligt paradigmskifte i dessa frågor. Men - håll balansen!

Vi måste leverera fler vapen till Ukraina nu, säger Stoltenberg, enligt ett pressmeddelande från Nato.

Arkeologer i Norge har upptäckt av världens äldsta daterade runsten, med runinskrifter från upp till 2 000 år sedan.

Forskare vid Universitetet i Oslos kulturhistoriska museum hittade stenen när de undersökte en gravplats i kommunen Hole i östra Norge hösten 2021, enligt museet (CNN).


Latinamerika: Perus president efterlyser dialog efter mer än 30 skadade i rikstäckande protester. Heja Castillo!

En massaker mot ursprungsbefolkningen i Argentina 1924 är första gången ett flygplan förvandlades till ett fordon för att döda civila i det sydamerikanska landet (BBC). Sen kom fascistjuntans nattflygningar 1976 med nerdrogade vänsteraktivister som dumpades långt ute i havet till tajmat. ”Försvunna”. Det var den sjätte militärkuppen under 1900-talet i det landet! Den andra gången flyg massakrerade civila var i Guernica 1936 - av nazisterna i förspelet till WW2.

USA: Kustbevakningen övervakar ryskt spionfartyg på patrull utanför Hawaii (NBC).


Sverige: Ur VP-diskussionen i Flamman.¨”Förändring i socialistisk riktning kan ske först när politiken handlar om det materiella och arbetarklassen är klasskampens subjekt. Det blev den på kongressen 2020 och den konflikt vi nu ser är medelklasshumanismens reaktion. Det är vad konflikten i Vänsterpartiet verkligen handlar om. Alla andra narrativ som sprids är dimridåer”. —-Melinda Kandel, vänsterpartist. Min Kommentar: Ja. Men ”arbetare” är en kapitalistisk kategori. Störta arbetsdelningen, lönesystemet och hela det usla kapitalistiska systemet!

Lund: 350 nya lägenheter och 20–30 radhus, både hyresrätter och bostadsrätter, ska byggas i norra Lund (SDS). Priser resp. hyror anges inte.

Konsten: Konsten får sin första breda branschorganisation. Bildkonst Sverige ska samla aktörer som konsthallar, kuratorer, gallerier med flera. Målet är att driva konstens intressen politiskt så att den på ett bättre sätt ska kunna möta publiken (TT).

Boktips: Jean-Michelle Mension: The Tribe. City Light Books, SF 2001. En innifrånskildring av det vilda bohemlivet bland lettrister och situationister i Paris 1950-tal. Suverän.

Citatet: ”Jag har blottlagt hela mitt liv i kamp, jag ställer upp det som ett problem för er förståndsförmåga. Jag anhåller inte om förlåtelse, inte om överseende. Jag tillerkänner ingen rätten att döma över mig.” — Gentlemannatjuven Marius Jacob, (1879-1954) försvarstal inför rätten 1905 (Varför jag stal).

Staffan / Konst och Politik.

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • PARIS 19/01/2023 • Demonstration mot reformerna i pensionssystemet
  • Call it Sleep a situationist film https://www.youtube.com/watch?v=01tRfPOl89A
  • Dag X - Vi behöver dig!

Senaste kommentarerna