Inlägg

2023-01-19

KRÖNIKAN 19/1 2023. Cirkadiska rytmer.

Världen: ”I den samtida apokalyptiska situationen är framtidens yttersta horisont vad filosofen Jean-Pierre Dupuy kallar den dystopiska "fixpunkten", nollpunkten för kärnvapenkrig, ekologiskt sammanbrott, globalt ekonomiskt och socialt kaos, etc. Även om det är på obestämd tid uppskjuten är denna nollpunkt den virtuella "attraktionskraft" som vår verklighet, lämnad åt sig själv, tenderar mot. Sättet att bekämpa den framtida katastrofen är genom handlingar som avbryter vår drift mot denna "fasta punkt". Vi kan här se hur tvetydig sloganen "ingen framtid" är: på ett djupare plan betecknar den inte omöjligheten av förändring utan just vad vi bör sträva efter - att bryta greppet den katastrofala "framtiden" har över oss, och därmed att öppna upp utrymmet för något nytt "att komma till” . Slavoj Žižek i Jacobin. Läs hela texten här (engelska): https://jacobin.com/2023/01/slavoj-zizek-time-futu...


Och som Mick Jagger i Rolling Stones sa en gång: ”Anarkismen är den sista lilla strimman av hopp”.


Sverige: Bloggaren Sven Tycker skriver: ”Vi kan förstå varför vår nuvarande brunblå regering förtvivlat vill hemlighålla vem som får mest tillbaka i det s.k. elprisstödet. Det finns en liten grupp som förbrukar en oanständigt stor andel av jordens resurser. Och Sverige utmärker sig genom att gynna dessa grupper!”

BB i Lycksele kommer att drivas vidare, meddelar hälso- och sjukvårdsnämnden på en presskonferens.Det finns en total politisk enighet för att ha en fö rlossning i Lycksele, säger ordföranden Anna-Lena Danielsson. Planen är att förlossningsvården ska öppna igen senare under 2023 (AB).

Vetenskap: Vad är cirkadiska rytmer?

Dygnsrytmer är 24-timmarscykler som är en del av kroppens inre klocka, som körs i bakgrunden för att utföra viktiga funktioner och processer. En av de viktigaste och mest välkända dygnsrytmerna är sömn-vaken-cykeln.

Olika system i kroppen följer dygnsrytmer som är synkroniserade med en masterklocka i hjärnan. Denna masterklocka är direkt påverkad av miljösignaler, särskilt ljus, vilket är anledningen till att dygnsrytmer är bundna till cykeln dag och natt.

När den är korrekt anpassad kan en dygnsrytm främja konsekvent och återställande sömn. Men när denna dygnsrytm försvinner kan det skapa betydande sömnproblem, inklusive sömnlöshet. Forskning visar också att dygnsrytmer spelar en viktig roll i olika aspekter av fysisk och mental hälsa.

Såhär dags på året kan det vara bra att veta! Själv föddes jag tyvärr utan någon cirkadisk rytm överhuvudtaget: mörkret ute blir till mörker inne och man vill bara sova. Men det krävdes en övermänsklig ansträngning för mig under arbetslivet både att somna och att vakna. Tur att man är pensionär.


Citatet: Jag längtar till sommaren, och det gör antagligen Du också. Så här går den bekanta visan, till tröst när den nu behövs som bäst, av Gunnar Wennerberg:

***


Här är gudagott att vara

o, vad livet dock är skönt.

Hör, var fröjd från fåglars skara

se vad gräset lyser grönt.

Humlan surrar, fjäriln prålar,

lärkan slår i skyn sin drill,

och ur nektarfyllda skålar

dricka oss små blommor till.

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha