Inlägg

2022-11-18

KRÖNIKAN 18-19/11 2022. POLITIK SOM TEATER.


Världen:Kurder och armenier har varit förföljda ända sedan WW1 och Ottomanska riket. I dagens Turkiet har förtrycket skärpts ytterligare under Erdogan. Kurdistans stora och modiga folk har inte rätt till territorium, till sitt språk, till sin kultur. Turkiet har upprepade gånger anfallit den fria och autonoma samhällsbildningen Rojava, YPG och YPJ i norra Syrien, som besegrade IS-terroristerna. Man pressar just nu Sverige att utlämna kurdiska civila frihetskämpar till tortyr, fängelse eller avrättning i Turkiet. Den fascistiska regimen i Turkiet måste isoleras och bekämpas. Inte en millimeters eftergift till Erdogan! Dra tillbaka Sveriges Nato-ansökan! Leve Rojava, världens hopp. Avsätt Erdogan!

USA: Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024. Demokraterna har majoritet i senatenoch republikanerna i representanthuset om det nu skulle spela någon roll; huvudsaken är att inte Donald Trump kommer tillbaka, vilket vore en katastrof för världen. Dump Trump!

Ukraina: Politik som teater. Som skådespelare som blev president är Zelenskij åtminstone betydligt bättre än B-skådisen och USA-presidenten Ronald Reagan. En nyutkommen hyllningsbok om Zelenskij heter ”I huvudet på en hjälte”, Polaris 2022. Samtidigt framkommer det att även den ukrainska sidan använder tortyr av krigsfångar enligt FN:s övervakare Matilda Bogner (TT). Och en ukrainsk raket har träffat Polen; Nato skyller på Ryssland. I krig är sanningen det första offret. Folket får lida, härskarna dominerar scenen.

Sverige: Inget land, inte heller Sverige, har hitintills levt upp till Parisavtalet 2015. Greta hade rätt. Fortfarande har vi en liten chans att förhindra klimatkollapsen – men då måste våra samhällen och deras energiförsörjning förändras i grunden. Skyddet av naturen, ekologin och klimatet måste bli grundlag och direktdemokratisk decentralisering av samhället regel. Den kryptofascistiska och klimatfientliga regering vi fått i Sverige måste bort och det upplysta folket få komma till tals. Ny teknik kan bara bli ett hjälpmedel, det är etiken som måste förbättras. Inget mindre än en frihetligt socialistisk revolution kan rädda världen.

Den 2 januari börjar den stora och helt onödiga vargslakten. De få vargar som finns kvar har inte en chans. Mer info på http://www.jaktkreitikerna.se

Lund: Adrian Mehic på Lunds universitet har gjort en studie som visar att studenternas utseende (!) spelade roll vid betygssättningen. Skandalöst är väl inget överord. Är LU på dekis?

Konsten:Filmenom pionjärkonstnären, teosofen och lundabon Hilma af Klint har nu premiär med titeln ”Hilma” som redan fått flera Oscars. Regi: Lasse Hallström.

Och se också den underbara filmen ”Woodstock” och inse att ALLTING KAN BLI HELT ANNORLUNDA! En insikt viktigare i vår tid än någonsin. That´s a promise – go for it!

Boktipset:

* RAF: Texter. Bo Cavefors Förlag 1977. ISBN 91-504-0651-5. Mycket sällsynt bok – och sällsynt intressant. ”Alla talar om vädret. Det gör inte vi”.

* Helene Langdon: Caravaggio – ett liv. Norsteds 2002. Jag älskar konstnärsbiografier. Caravaggio var en utlevande bråkmakare men också en av konsthistoriens absolut främsta målare. En lysande konsthistorisk essay från Rom på 1590-talet. Illustrationer i färg.

* Lästips på nätet: sv.wikipedia – Anarkistisk ekonomi. En aha-upplevelse för många är att anarkism är ordning, en högre ordning, inte statskapitalismens marknadskaos. Gång på gång i historien har det bevisats och en dag kommer det upp till ytan – så var beredd!

***

Citatet:

”Dagen, den levande, jungfruliga och sköna”. – Stephanie Mallarmé, poet, (1841-1898).

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentarer

Haver läst. Endast en valuta baserad på arbetstimmar som avrundas uppåt tror jag skulle gå att införa underifrån. Avskaffa pengarna 💰 fullständigt är lika med ransoneringskort som blir en valuta i sig. Ingen skatt, ibland blir anarkismen enbart en ultraliberalism även om det inte är avsikten. Friska vuxna måste försörja de gamla och sjuka människor. Det är skattens syfte. Själv tror jag på medborgarlön finansierad av minst 50 procent skatt. Självklart lika lön för alla. Att vara högutbildad är inget skäl för automatisk hög lön. De får nöja sig med att vara arbetsbefriade instruktörer. Förverkligas i ekonomiska arbetsföreningar.


62-åringen.

I någon svensk anarkistisk tidning eller tidskrift från 1920-talet hånas idén om arbetstid som valuta. -Får jag 5 minuter tvål (idealet är istället att helt avskaffa penningsystemet). Alltså att mynt och sedlar finns kvar men öre är minuter och kronor är timmar (1920-talet). Fördelen är att om arbetstidvaluta införs underifrån med existerande valuta så har arbetstidvalutan även ett värde som ordinarie valuta. Praktiskt så hade de som velat försöka dels ha ett ordinarie pris för råvaran och ett påläggspris för arbetstiden. Vid enbart servicetjänster så skulle minut och timpris betalas med ordinarie valuta. Vilket skulle vara en låg summa jämfört med hur tjänsten värderats i det vanliga kapitalistiska systemet. Så det blev inga försök vad jag funnit i gamla så svenska trycksaker. Synd för gemenskapen i ett arbetstidsvalutasystem underifrån hade kunnat bli en mindre folkrörelse. De hade nog börjat med en helt privat arbetstidvalta tills någon börjat falskmynta denna och så hade de därför börjat använda den svenska statens valuta som är riskablare att falskmynta.

62-åringen.

I verkligheten verkande många svenska anarkister inom Konsum (konsumentkooperationen) som sågs som det första steget för att avskaffa pengarna 💰. Tyvärr så insåg inte Konsum-folket på 1950-talet stormarknadens ekonomiska överlägsenhet jämfört med de mellanstora Konsumbutikerna. Samt att Konsumföreningen måste äga sitt butikshus för att behålla en låg lokalkostnad. Något som drabbade många mellanstora Konsumbutiker på 1970-talet, allt högre lokalhyra. Årtionde efter årtionde så blev också Konsum alltmer toppstyrt av socialdemokrater och statskommunister (gamla SKP) vilka alltmer tvingades tänka kapitalistiskt i stort.

62-åringen.

Kommentera

captcha