Inlägg

2022-09-17

​KRÖNIKAN 17/9 - 18/9 2022. Konst och Politik.​


Det är avgörande tider på många sätt och inte bara ifråga om den akuta klimatkrisen. Det svenska valskådespelet bjuder på en möjlig fascistisk utveckling och den frihetliga utomparlamentariska vänstern måste stoppa denna by any means necessary. Annie Lööf har avgått efter högertrollens förföljelse. I Ryssland har The Anarcho-Communist Combat Organization utfört direkta aktioner mot Putins krig. De ser sig som efterföljare till Chernoe Znamia och Beznachaliye och andra anarkistgrupper som funnits i Ryssland sedan Michail Bakunins dagar: https://crimethinc.com/2022/08/22/russia-the-anarcho-communist-combat-organization-an-interview-with-a-clandestine-anarchist-group. Du kan följa utvecklingen i Telegram på BOAK och Anarchist Combatant. Och ukrainska armén genomför just nu en lyckad motoffensiv mot Putins imperialism.

Valet 11/9 2022. Det har varit mycket jämnt mellan blocken men de blåbruna fick till sist 176 mot de rödgrönas 173 mandat. Och vann valet, vilket är en tragedi för halva befolkningen och en katastrof för de 20 procenten invandrarna i Sverige. Jag hade hellre sett SD:s 20 procent lämna landet och slå sig ner i Viktor Orbans paradis; några har som bekant redan gjort det. ”Attackerna mot judar har börjat” skriver den största skånska dagstidningens ledare. Ondskan är inte metafysisk, den är strukturell.

Det utmärkande med svensk politisk indirekt, representativ och formell demokrati är att den är begränsad. Den avgörande makten i landet är det privatägda kapitalet som fattar sina beslut i stängda styrelserum och den får vi inte rösta om alls. Valskådespelet som nyss avslutats gällde ett antal likartade partier som internt bestämmer eller ändrar sin politik och valboskapen kan därmed inte alls påverka politikens reella innehåll direkt. Samhället brukar knappast bli bättre genom yrkespolitikernas verksamhet men det kan alltid bli sämre för vanligt folk: nyssnazisterna i SD dominerar nu den radikaliserade borgerligheten, är Sveriges näst största parti och om olyckan är framme kommer de att i regeringsställning driva igenom sitt djupt rasistiska, auktoritära och reaktionära program. Räkna med militant motstånd!

Vad valrörelsen beträffar så har de två viktigaste frågorna nu, klimatkrisen och Nato, varit praktiskt taget frånvarande; även där har väljarna inte kunnat påverka alls. Och valresultatet går dessutom att desavouera i efterhand genom t.ex. en storkoalition. SDs ökning kan främst betyda en fortsatt fascistisering av svensk politik och samhälle. M:s inflytande garanterar att göra de rika rikare och de fattiga fattigare. Aldrig i livet, säger vi.

En verklig förändring till det bättre måste ske utanför parlamentet, i de sociala rörelserna, se på vad Greta Thunberg och FFF har uträttat. Och frihetlig socialism som i Rojava och Chiapas är fortfarande den värdigaste samhällsformen. Våra utomparlamentariska aktioner är viktigare nu än någonsin. Tappa inte modet kamrater. Fimpa Jimpa! No surrender!

Polisens dödsskjutningar fortsätter. 2020: 5 döda, 2021: 2 döda, 2022: 3 döda. Avväpna polisen!

Konsten: Antoni Gaudis fantastiska art noveau-katedral Sagrada Familia i Barcelona har nu byggts på under 144 år, ungefär vad färdigställandet av de medeltida motsvarigheterna kunde ta. 2026 beräknas den äntligen vara färdig. Under Spanska Revolutionen 1936-39 visade det sig att kyrkan inte innehåller trä och därför inte går att bränna ner, och av det skälet skonades den till skillnad från många andra spanska kyrkor hållna av falangisterna. Franco-monumentet ”De fallnas dal” har avvecklats. Gaudis många byggnader och parker är alla lika lekfulla och skapade utifrån organiska växtformer, i direkt motsats till den nutida postmoderna lådarkitekturen som inte kommer att vara lika länge eller uppskattas på tillnärmelsevis liknande sätt i framtiden, I bet.

Boktips: ”Eqvilibrium”. Om sambandet mellan galenskap och kreativitet.


***

Citatet: "Hala badkar är en större fara för gemene man än beväpnade tonårsligor". - Jan Guillou.


***Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha